Loading....

Oana Solomon (ambasador #bfM): “La #bloodfluencer Marathon am văzut o energie fantastică a oamenilor și o forță specială, pentru că până la urmă trebuie să dovedim că de fapt și de drept avem sânge.”

Oana Solomon este ambasador #bloodfluencer Marathon și cu siguranță că nu mai are nevoie de nicio prezentare, atât în lumea celor care iubesc alergarea și sportul în general, cât și a celor implicați social. Spunem asta în urma nenumăratelor proiecte în care a fost implicată.

La o discuție relaxată Oana se recomandă pacemaker de profesie și jurist din pasiune. Noi credem că merge foarte bine și viceversa, iar pentru că este fanul nostru de mai multă vreme am intrebat-o câteva lucruri despre Marathon-ul de la Dejani, la care a alergat anul trecut.

un interviu de Marian Costache

Implicarea ta în atât de multe evenimente îți oferă o viziune de ansamblu a ceea ce se întâmplă în România și poate nu numai. Ce crezi că are #bloodfluencer Marathon ca element diferențiator?

Cred că cel mai important lucru la #bloodfluencer Marathon sunt oamenii, oamenii care sunt implicați în aceste evenimente. Sunt oameni cu suflet și cu sânge cald, ca să zicem așa, oameni care au tot timpul sânge în instalație și dau din entuziasmul sângelui și mai departe.

Dar, dincolo de oameni, este peisajul, care este absolut incredibil, incredibil. Este o cursă pe măsura oricui, pentru că nu sunt urcări mari, nu sunt coborârile abrupte, nu este un traseu periculos, este un traseu foarte frumos, foarte pitoresc. Verdele acela incredibil de la poalele Făgărașului nu se poate compara cu absolut nimic, iar locul acela este atât de liniștit, încât doar pașii din alergare mai zguduie un pic din tăcerea și liniștea locului respectiv. Absolut minunat!  Iar în ultimii kilometri, când treci prin livadă, parcă uiți de ce ai venit acolo și dobândești așa o energie absolut necesară pentru ultimii 2 km, care sunt într-adevăr pe asfalt, dar îți dau posibilitatea să termini în forță.

Și să vezi toată creasta Făgărașilor.

Absolut! Făgărașii sunt absolut incredibili, și ai posibilitatea să vezi o parte a lor atât de frumoasă și atât de sălbatică, încât merită fiecare secundă din acest concurs.

Ai fost pe podium, la ediția de anul trecut. Cum ai simțit ceilalți alergători, că bănuiesc că ai trecut pe lângă destul de mulți? Din perspetiva unui alergător tehnic, cum ai văzut că sunt ceilalți participanți?

A fost o energie foarte frumoasă, am plecat rezervat și am avut posibilitatea să depășesc oameni, dar traseul este de asemenea natură, încât la un moment dat se intersectează cei care merg într-o direcție cu cei care vin din direcția opusă și trecem unii pe cel pe ceilalți. Am văzut o energie fantastică a oamenilor și o forță specială, pentru că până la urmă trebuie să dovedim că de fapt și de drept avem sânge.

Din perspectiva asta a activismului social, s-ar putea să fie singurul eveniment sportiv organizat de o cauză socială. Greșesc cumva?

Până la urmă, asta nu are relevanta. Ceea ce faceți voi la Dejani, prin #bloodfluencer și N-avem SÂNGE, aduce alergarea într-un colt de rai și îmbină oamenii, adică face o tranziție. Îl văd ca pe un eveniment care poate să facă tranziția pentru alergătorii de șosea, la alergarea montană, pentru că este super accesibil. Este un traseu destul de provocator, adică dacă alegi un marathon acolo, e provocator cu adevărat.

Atunci chiar îl văd ca un potential eveniment de tranziție pentru oameni, și asta cred că îl face cu adevărat special. Eu, personal, nu sunt pentru a categorisi prin ,,singurul”, ,,primul”, ,,cel mai”. Superlativele relative sau absolute mă sperie așa un pic, pentru că trebuie verificate. În meseria mea, întotdeauna trebuie să le verific și atunci mă feresc de ele, dar cu certitudine este “Probably the best marathon organized by a social cause”.

În ceea ce privește deschiderea către familii, pentru că există și o probă destinată familiilor, aceasta este mai târziu în programul zilei, special pentru ca acela care a alergat singur o cursă 10 km mai tehnică, să alerge încă una cu familia. Din ce am văzut, știu că voi ați alergat-o. De asemenea, anul trecut, ce ai văzut în ochii celorlalte familii? Ce ai văzut în ochii copiilor din celelalte familii?

Da, așa este. Am alergat anul trecut cu fetele noastre. Ne-am împărțit fetele, eu am alergat cu cea mai lentă și Gabi a alergat cu cea mai rapidă dintre fete și știu că au ieșit și foarte în față. Este o idee foarte faină de a pune părinții și copiii să alerge împreună.

O să încep cu ce n-am văzut. N-am văzut încrâncenarea pe care am văzut-o în cursele de asfalt și cele făcute în parc, pentru părinți și copii. Am văzut mult mai multă relaxare, mult mai multă bucurie, și de-o parte și de alta, și echilibru din ambele părți. Dacă unul o lua mai tare, celelalt mai tempera, și tot așa. Foarte, foarte multă bucurie pentru cei mici să alerge cu părinții, și este și o provocare pentru ei să își întreacă părinții.

Până la urmă, acesta este rolul nostru, să îi împingem în față și să ne întreacă, căci de asta îi creștem!

Asociația HEM

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge). 

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024. 

, , , , , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top