Loading....

Blog Page

Colectele mobile de sânge din Comuna Recea au salvat peste 400 de vieți în interval de un an

Peste 400 de vieți salvate în interval de un an, cu ajutorul celor 3 colecte mobile de sânge desfășurate în Comuna Recea, organizate de Asociația HEM în parteneriat cu Primăria Comunei Recea și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu. Mobilizarea repetată pentru sprijinirea celor aflați în suferință, a avut loc în mijlocul comunității care este gazda unicului eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge – #bloodfluencer Marathon.

În intervalul 3 noiembrie 2023 – data primei colecte mobile din Recea – și 31 octombrie 2024 – ultima acțiune a Asociației HEM în comuna Recea, s-au prezentat aproape 200 de oameni de bine, dornici să dea o mână de ajutor pacienților care au nevoie de sânge. Colectele mobile organizate în parteneriat cu Primăria Comunei Recea și derulate cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguina Sibiu, au fost întâmpinate și chiar așteptate cu multă bucurie de locuitorii din Recea, dar și de cei din satele și chiar orașele apropiate, Făgăraș și Victoria.

Cu o prezență de peste 60 de donatori la fiecare colectă mobilă de sânge, cel mai îmbucurător semn este cel al recurenței donatorilor de la o sesiune la alta. Dacă la prima acțiune ne-am bucurat să întâlnim și donatori cu experiența, care au mai donat la centrele de transfuzie sanguină din Sibiu sau Brașov, începând cu colecta din 15 martie 2024, am avut plăcerea să regăsim pe liste  donatori de sânge care au fost la prima lor donare cu câteva luni înainte, la cea dintâi acțiune. Se confirmă astfel faptul că importanța donării de sânge, atât pentru viețile salvate cât și pentru propria stare de sănătate a donatorului sanguin, a fost pe deplin înțeleasă și îmbrățișată de comunitatea din Recea.

#umanitate

Și la acestă a treia ediție a campaniei noastre de colectă de sânge, la Recea, am văzut cu plăcere implicarea comunității într-o acțiune de înaltă umanitate. Locuitorii comunei noastre au înțeles să se pună în slujba vieții, oferind cu generozitate sângele lor, sânge atât de prețios, deoarece poate salva peste 150 de vieți omenești.

La evenimentul de-acum am avut un numar mare de voluntari, din cadrul comunității noastre, care au îndrumat cu bunăvoință pe cei care veneau pentru prima oară la colectă și i-au servit zâmbind pe cei care doreau o gustare sau aveau nevoie de un moment de liniște, imediat dupa ce donaseră.

După cum am spus, au fost donatori care abia la ediția de acum au descoperit colecta, dar sunt și foarte mulți oameni care au fost la toate cele trei ediții de pănă acum și care s-au interesat deja de data următorului eveniment.

Derularea în bune condiții a campaniei de colectă de sânge nu ar fi fost posibilă fără sustinerea câtorva firme, multe dintre acestea alături de noi încă de la prima ediție.

Ca de fiecare dată, mediile locale (Radio, TV, Presă) s-au autosesizat, văzând campania și s-au implicat la rândul lor, invitându-ne la emisiuni și publicând materiale despre acțiunea noastră.

Îmi doresc ca prin astfel de demersuri să fim alături de oamenii care trăiesc și muncesc în comunitatea noastră , pentru că prin astfel de campanii de colectă de sânge sunt salvate multe vieți aflate în impas. Un alt mare beneficiu îl au totodată și cei care donează repetat, deoarece trecând prin consultații își monitorizează și păstrează sănătatea.” – Dănuț Miloșan, Consilier Local, Primăria Recea

#spirit

Succesul colectelor mobile de la Recea, evaluat atât prin numărul de donatori, cât și prin frecvența desfășurării lor, intră fără niciun dubiu în ghidul pentru bune practici în încurajarea donării de sânge. Mai mult, disponibilitatea și entuziasmul localnicilor care s-au oferit să fie și voluntari în aceste acțiuni, califică Recea într-un exemplu de comunitate cu atitudine de #bloodfluencer.

Nu e o surpriză să găsim la poalele munților Făgăraș și un munte de spirit civic, deschidere și suport, dar e o bucurie să constatăm cu aceste ocazii, ca #bloodfluencer Marathon se desfășoară în locul potrivit, înconjurat de oamenii potriviți, care înțeleg scopul întregului demers și rolul unui astfel de eveniment.” Andreea Timofte, cofondator Asociatia HEM, Program National „N-avem SANGE?!”

Comuna Recea – sat Dejani din județul Brașov va fi și in 2025 gazda unicului eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge – #bloodfluencer Marathon – organizat în luna iunie cu ocazia  aniversării anuale a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

###

Colecta mobilă din 31 octombrie 2024 a fost organizată de Asociația HEM cu sprijinul Primăriei Comunei Recea și al Centrului de Transfuzie Sanguina Sibiu. Partenerii locali care au sprijinit această acțiune sunt: Stefion Trans, Valencia Trading, Melatera, Racovița Berivoi, Normandia, Happy Event, Laguna Albastră. Parteneri media:Nova TV, Monitorul de Fagaraș, Star FM.

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge).

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 5 va avea loc în data de 14 Iunie 2025, în zona Satului de Vacanță Dejani, Comuna Recea, jud. Brașov.

Asociația HEM organizează o nouă colectă mobilă de sânge în comuna Recea, județul Brasov, în cadrul Programului Național “N-avem SÂNGE?!”

În data de 31 octombrie 2024 va avea loc cea de-a treia colectă mobilă de sânge în Comuna Recea, organizată de Asociația HEM în parteneriat cu Primăria Comunei Recea și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu. Acțiunea este una așteptată după succesul primelor două colecte, în mijlocul comunității care este gazda unicului eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge – #bloodfluencer Marathon.

Locuitorii comunei Recea și ai satelor din împrejurimi, sau chiar și din orașele invecinate, Făgăraș și Victoria, sunt invitați joi, 31 octombrie 2024, în intervalul 08:30 – 13:00 la Căminul Cultural Recea, să doneze sânge. În vederea asigurării optimizării fluxului în procesul donării de sânge, donatorii sunt rugați să se programeze în intervalul dorit, folosind aplicația de aici: https://calendly.com/navemsange/donatie

Pentru că donarea de sânge este până la urma un act medical care privește atât donatorul sanguin cât și pacienții care au nevoie de sânge, doritorii sunt rugați să parcurgă atât condițiile de eligibilitate, cât și recomandările privind modul în care e nevoie să ne pregătim pentru acest gest de altruism. Ghidul donatorului este aici: https://n-avemsange.ro/ghidul-donatorului/

„Precum știm, nevoia de sânge este una urgentă și continuă. Însă mai știm că spitalele din România se confruntă cu o lipsă a donatorilor. Aceste campanii, organizate de Asociația Hem în cadrul programului național „N-avem SANGE“ și în comuna noastră, cu siguranță salvează vieți. Cu cât numărul donatorilor este mai mare, cu atât mai mult aducem speranță celor în suferință. Mă bucură faptul că putem și noi, cetățenii comunei Recea, contribui la salvarea de vieți, iar în acest sens îi îndemn pe oameni să participe  în data de 31 octombrie 2024, la  cea de-a treia colectă mobilă de sânge din Comuna Recea, pe care o vom găzdui în intervalul 08:30 – 13:00, la Căminul Cultural Recea. “- Ioan Cristian Bărgăoanu, Primar al Comunei Recea.

#sanatate

Recurența colectelor mobile denotă că importanța donării de sânge, atât pentru viețile salvate cât și pentru propria stare de sănătate a donatorului sanguin, a fost pe deplin înțeleasă și îmbrățișată de comunitatea din Recea.

Membrii comunității noastre au fost foarte încântați de primele două campanii de donare de sânge. Unii dintre ei sunt donatori încă de pe vremea când se putea dona în Făgăraș. Din păcate, însă, acest lucru nu mai este posibil de câțiva ani încoace. Prin urmare, e important ce reușim încă de anul trecut la noi, la Recea. Nu de alta dar faptele bune, făcute din inimă, crează dependență. Chiar dacă nu sunt medic, îmi dau seama că sângele nostru de făgărășeni poate ajuta rapid bolnavii, având în vedere că locuim într-o zonă curată și respirăm un aer puternic ozonat.

Nu în ultimul rând, ne bucurăm încă o dată de un eveniment ce se anunță reușit, împreună cu Asociația HEM, alături de care am promovat atât de frumos Dejaniul, Recea și Munții Făgăraș. Această promovare se vede foarte clar în weekend-urile cu Marathonul, când toată valea noastră e plină, și sperăm să aibă consecințe și mai ample pentru turismul local, în viitor.” – Dănuț Viorel Miloșan, Consilier Local la Primăria Recea.

Aceste colecte mobile de sânge reprezintă demersuri importante în cadrul programului național “N-avem SÂNGE?!” (unicul demers al Asociaței HEM) pentru că mesajul și încurajările de integrare a donării de sânge în rutina unui stil de viață sănătos trebuie să fie însoțite și de acțiuni concrete, de facilitare a donării de sânge.

#generozitate

“Venim la Recea și de această dată cu inima deschisă, pentru că știm că și acum vom avea șansa să descoperim oameni minunați, care susțin programul nostru și donarea de sânge în general. Pe mulți dintre aceștia am apucat să-i vedem și la edițiile precedente de colectă de sânge sau i-am cunoscut la Marathonul pe care-l organizăm la Dejani.

De fiecare dată ne bucură generozitatea cu care vin la astfel de acțiuni, oferind timpul și sângele lor, pentru o cauză atât de nobilă, după cum este salvarea de vieți omenești. Asociația HEM, prin Programul Național “N-avem SÂNGE?!”, va susține însă întotdeauna și beneficiile de sănătate neprețuite, pe care donatorii le resimt, în clipa în care donează regulat, de cel puțin două ori pe an. Monitorizarea constantă a mai multor parametri de sănătate, scăderea riscului de infarct miocardic, ca de altfel și de boli cardiovasculare în general, injumătățirea riscului de boli inflamatorii, inclusiv de cancer, fiind doar o parte dintre acestea.” – Marian Costache – Președinte Asociația HEM   

Comuna Recea – sat Dejani din județul Brașov va fi și in 2025 gazda unicului eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge – #bloodfluencer Marathon – organizat în luna iunie cu ocazia  aniversării anuale a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Colecta mobilă este organizată de Asociația HEM cu sprijinul Primăriei Comunei Recea și al Centrului de Transfuzie Sanguina Sibiu.

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge).

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 5 va avea loc în data de 14 Iunie 2025, în zona Satului de Vacanță Dejani, Comuna Recea, jud. Brașov.

#nextbloodfluencer: (In)Formăm viitoarea generație de donatori fideli de sânge a României

Asociația HEM, care are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), anunță lansarea campaniei #nextbloodfluencer. Campania are scopul de a inspira și (in)forma o nouă generație de donatori fideli de sânge, pregătiți să răspundă nevoilor constante ale sistemului de sănătate din România. Prin această inițiativă, Asociația HEM își propune să  încurajeze tinerii să devină influenceri ai binelui, #nextbloodfluencer – donatori care vor inspira și motiva prin exemplul lor personal, contribuind la salvarea de vieți.

Obiectivele campaniei #nextbloodfluencer sunt:

  • (in)formarea viitoarei comunități de donatori fideli: crearea unei generații de donatori constanți, care să înțeleagă importanța donării periodice de sânge și să participe activ la acoperirea nevoilor critice din spitale;
  • educație și conștientizare: prin intermediul campaniei, tinerii vor învăța despre impactul vital al donării de sânge și cum un simplu gest poate avea un impact asupra sănătății oamenilor;
  • mobilizarea unei generații conectate: în cadrul campaniei, tinerii între 16 și 25 (?!) de ani vor fi informați despre cele mai importante aspecte de reţinut privind donarea de sânge prin 18 episoade video descriptive, susţinute de ghiduri PDF şi pagini web cu informaţii extinse pe fiecare dintre subiectele acoperite, campania urmând a fi extinsă în 2025 şi prin activări la nivel naţional în cadrul Caravanei #nextbloodfluencer. Materialele pot fi urmărite aici: https://n-avemsange.ro/nextbf/

„Ne dorim ca tinerii să înțeleagă că fiecare donare de sânge poate face diferența între viață și moarte pentru cineva aflat în suferință. Dar mai mult decât atât, ne dorim să explicăm și mai bine senzația de conexiune și de sens pe care o au cei care donează consecvent. Garanția sănătații fiind un plus implicit pentru donatori, în toată această poveste. Implicându-se în demersul nostru, unii dintre tineri își vor putea recâștiga o părticică uitată din sufletul lor dar toți cei implicați vor avea certitudinea valorii gestului lor, de înaltă umanitate.  Astfel, prin #nextbloodfluencer, le oferim șansa de a deveni eroi ai comunităților lor, inspirând și alte persoane să li se alăture. Fiecare donator fidel este o resursă valoroasă pentru sănătatea României, fie că ne referim la trup sau la suflet”, a declarat Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator și președinte al Asociației HEM

Participarea în campanie se face foarte simplu. Tinerii sunt invitați să se alăture campaniei prin următorii pași:

  1. Donarea de sânge la cel mai apropiat centru de transfuzie.
  2. Implicarea pe social media, prin distribuirea experienței personale de donare și utilizarea hashtag-ului #nextbloodfluencer.
  3. Inspirația și provocarea prietenilor să devină și ei donatori, contribuind astfel la extinderea rețelei de donatori fideli.

Campania vine ca un pas firesc în cadrul programului “N-avem SANGE?!” de a crește numărul donatorilor fideli, în spiritul ideii că donarea de sânge nu este doar o acțiune de moment, ci un angajament continuu pentru salvarea de vieți. Toți participanții care vor dona sânge și vor împărtăși povestea lor devin adevărațiinfluenceri ai binelui în societate. Aici puteți găsi detalii despre campanie și despre cum puteți dona sânge: www.n-avemsange.ro

Asociația HEM

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (donator și/sau susținator al donării de sânge). 

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 5 va avea loc în data de 14 Iunie 2025. 

Gabriel Solomon (Ambasador #bloodfluencer Marathon): „Nu poți să îi spui unui copil ,,du-te, tată și fă tu sport”, iar tu să stai să-l aplauzi de pe margine.”

Gabriel Solomon se recomandă alergător, pacer, și în general un mare pasionat de sporturi, deoarece mai toate activitățile sale se leagă în jurul sportului. E modest, ca de obicei, dar voi știți asta. Și spun că e modest pentru că trece cu vederea multe, inclusiv platformele minunate pe care le-a creat, 42km.ro, cea care astăzi e folosită de mai toate evenimentele de alergare, precum și cea care e folosită de multe cauze sociale partenere multor evenimente sportive și nu numai, și mă refer aici la Galantom.ro.

Dar așa e Gabriel, un suflet ales! Și pentru ca e atât de ales și pe deasupra și Ambasador #bloodfluencer Marathon nu l-am ratat și i-am pus câteva întrebări despre evenimentul nostru de la Dejani, pe care-l cunoaște foarte bine.

un interviu de Marian Costache

De ce ai recomanda #bloodfluencer Marathon? Acum știi Dejaniul, care sunt lucrurile cele mai bune, dezirabile, ce crezi că face atât de special evenimentul?

Primul motiv este bineînțeles cauza.. Alergăm pentru sănătatea noastră, însă dacă vrei să ai și un motiv suplimentar, este partea aceasta în care ai un eveniment unde poți participa, iar toate resursele care sunt în evenimentul acela, sunt pentru a promova și a strânge fonduri pentru cauza N-avem SÂNGE.

Apoi, sportiv vorbind, evenimentul are un atuu foarte important pentru cei care sunt la început de drum în ceea ce privește alergarea de trail. Dacă ai făcut o cursă de 5-10 km de asfalt și vrei să încerci ceva de trail, nu sunt foarte, foarte multe curse în țară unde poți să încerci asta, pentru că de obicei ai trasee chiar și scurte, destul de dificile, cu o diferență de nivel mai mare, ai porțiuni mai tehnice.

#alergaremontana

Aici, până la urmă, toate, chiar și traseele mai lungi, se desfășoară pe niște drumuri forestiere sau poteci, adică n-ai ceva foarte tehnic care să te sperie, iar lucrul acesta pentru începători este un lucru foarte bun. Pentru că poți să testezi un pic alergarea montană, să guști un pic din ea, să ai partea asta de tot ce înseamnă frumusețea muntelui, chiar fără să ai temerea aceea de cum te descurci la munte în părțile mai tehnice. Și te poți bucura de natură și de munte așa, asemănător cu asfaltul.

Pentru cei care sunt mai competitivi, chiar cred că e o cursă dificilă, nu tehnic, dar dificilă din punctul de vedere că este o cursă ca la asfalt, dar totuși cu diferența de nivel, și trebuie să tragi un pic de tine și să muncești un pic, ca să nu mergi porțiunile acelea de urcare.

Suntem acolo, practic, într-un soi de rezervație naturală. Ai simțit în vreo clipă adrenalină, pericol, datorită faptului că se aleargă totuși prin niște locuri care sunt foarte puțin circulate, unele dintre ele chiar necirculate?

Pentru mine, personal, sincer, a fost din contra. În ideea în care am apreciat liniștea, mai ales dacă vin din zona aceasta de asfalt și de oraș, să ajungi în niște zone în care să îți auzi pașii și gândurile este o chestie foarte faină și, personal, mi-a plăcut foarte mult. Dar acum, liniștea aceea, dacă nu ești împăcat cu tine, poate, da, să îți dea o oarecare nesiguranță. Dar, altfel nu.

Chiar dacă te afli totuși în zona montană, nu ești chiar în creierii munților ca să ai anumite riscuri, cu ce se mai întâmplă la munte. Ești, totuși, cât de cât, aproape de civilizație, și lucrurile acestea nu cred că au ceva de îngrijorat sau ceva care să îți fie teamă să practici.

Experiența îți oferă o perspectivă amplă față de ce evenimente există la ora asta în România, și probabil că nu numai. Din punct de vedere tehnic, al logisticii de eveniment, cum ți s-a părut #bfM? Oare sunt lucruri pe care crezi că le-am putea face mai bine?

Eu cred că în România, și peste tot în lume, este nevoie de tot felul de curse, și fiecare cursă are importanța și farmecul ei. Bineînțeles că dacă te duci la o cursă de asfalt sau o cursă de trail foarte mare, ai tot ce înseamnă partea de atmosferă din numărul de participanți, adică este o atmosferă aparte când te duci la o cursă mare. Tot ce nu pot face ei, oricât ar investi, este să creeze tocmai această serie de curse mai de familie și mai de aproape, pe care o regăsești tocmai la cursele mai mici.

Adică, în momentul în care, cum e la Dejani, nu este o cursă în care să fie 10.000 de oameni la start, inevitabil se creează o altă atmosferă și un alt vibe, pe care nu-l găsești la cursele mari. De aceea spun ca această cursă va arăta altfel când vor fi 10.000 de oameni, dar acum ea este foarte faină așa cum e.

Tocmai faptul că sunt ceva sute de oameni la start îi dă o altă atmosferă. Iar când ajungi la finish, ceea ce este diferit de alte curse, este faptul că ai toată partea de gastronomie de după.

Toată chestia aceasta: faptul că stai până la finish, te bucuri de o masă acolo, stai și aplauzi ceilalți participanți care vin, creează o altfel de atmosferă, pe care o găsești numai la genul acesta de curse. Iar aici, la Dejani, eu zic că se regăsește din plin, iar asta este ceva ce merită: să stai acolo, să te bucuri că ai terminat cursa cu bine, să te bucuri de ceilalți oameni, pe care îi cunoști sau cu care te-ai împrietenit și să vă bucurați împreună de mișcare.

Nu ești doar organizator de evenimente sportive pasionat, ci ești și îndrumător, formator de viitoare talente și părinte. Crezi că este importantă componentă aceasta a evenimentelor sportive de a fi deschise către familie, așa cum este evenimentul de la Dejani?

Aici aș începe cumva din perspectiva de părinte, pentru că foarte mulți oameni întreabă în ce măsură noi ne implicăm sau cât de des  le dăm pe fete la sport.

Încercăm de fiecare dată să explicăm că da, suntem destul de stricți pe zona asta de sport, adică le-am spus cumva din primele zile de când au venit la noi, că în familia asta sportul este o valoare importantă și nenegociabilă. La fel cum pentru unii zona de nutriție poate este un lucru nenegociabil într-o familie sau zona de spiritualitate, la fel pentru noi, în zona de sport și de mișcare.

Nu avem așteptarea neapărat de performanță, dar credem foarte mult că sportul, indiferent că îl practici de plăcere, așa, de fun, îți dă ocazia să înveți niște lecții extrem de importante în viață. Te învață despre perseverență, te învață despre fair-play, te învață că uneori ai zile bune și îți ies lucrurile așa cum ți le-ai planificat, și în alte zile nu-ți ies, chiar dacă ai făcut totul perfect, în unele zile pur și simplu nu se aliniază planetele. Iar lecțiile astea pe care le poți învăța din sport sunt extrem de importante și pentru adulți, dar credem că mai ales pentru copii.

#familie

Referitor la componenta de familie, noi mai primim întrebarea, cum îți motivezi copiii să facă sport. Răspunsul este unul greu, dar foarte simplu. Este prin exemplu, adică nu poți să îi spui unui copil ,,du-te, tată și fă tu sport”, iar tu să stai să-l aplauzi de pe margine. În momentul în care el vede că tu ca părinte te-ai dus și ai făcut cursa ta, apoi îi spui să alergăți împreună și la cursa de familie, este cu totul altceva, și o să vină de la el lucrul acesta și dorința să facă mișcare.

Bineînțeles că na, sunt copii, și mai ales la adolescență cum suntem noi în perioada aceasta, vor mai fi momente în care o să zică ,,nu vreau”, dar cu siguranță este cu totul altceva în momentul în care lucrurile se fac în familie și împărtășești lucrul acesta în familia: alergi în familie, fiecare la cursa lui sau la cursa de familie împreună, și lucrurile se leagă cu totul altfel.

Un maraton pentru viață și sănătate –  #bloodfluencer Marathon

București, 28.05.2024

România are nevoie de mișcare, de viață și speranță.  #bloodfluencer Marathon (#bfM) este unicul eveniment de alergare dedicat încurajării și promovării donării de sânge din România. A 4-a ediție a  #bloodfluencer Marathon va avea loc pe 15 iunie, la poalele munților Făgăraș, în Dejani, județul Brașov, locația tradițională a acestui eveniment. #bloodfluencer Marathon este organizat anual cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care se aniversează pe 14 iunie.

La #bloodfluencer Marathon, pe 15 iunie, sunt așteptați peste 300 de participanți, la cele 5 curse: maraton – 42 km, semimaraton – 21 km, cros – 10 km, cursa populară – 5 km și family run – 5 km. La toate cursele sunt invitați adulți, iar la cursa populară sunt invitați să participe adulți și copii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, iar la family run, adulți și copii cu vârsta mai mică de 12 ani. Detalii curse și înscriere: https://n-avemsange.ro/bloodfluencer-marathon/curse/

#despreviata

„#bloodfluencer Marathon este un eveniment despre comunitate și despre viață. Ce poate fi mai minunat decât să simți o atmosferă vibrantă într-un cadru natural, lipsit complet de poluare, alături de oameni care gândesc și simt la fel ca tine. N-avem SÂNGE în general este despre responsabilitate socială și despre valorizarea atât a sănătății cât și a generozității donatorilor, însă prin acest eveniment sportiv, ne dorim să-i aducem pe cât mai mulți membri ai comunității noastre să-și zâmbească unii altora, ranforsându-se emoțional, reciproc. Traversăm niște vremuri atât de complicate încât credem că solidaritatea e foarte importantă, cel puțin la fel de mult ca educația, inclusiv cea pentru sănătate. Evenimentul nostru este deschis familiilor, inclusiv celor cu copii, deoarece educația nu poate exista fără exemplu”, a declarat Marian Costache, co-fondator și președinte al Asociației HEM

La nivel global, se estimează că peste 112 milioane de donații de sânge sunt făcute anual, însă necesitatea este în continuă creștere. Anul trecut s-au înregistrat peste 42.000 de donatori și peste 58.000 donări, în Capitală. În România, avem nevoie de aproximativ 500.000 de donatori anual pentru a acoperi cerințele spitalelor. În prezent, există peste 250.000 de donatori activi în țara noastră. Fiecare donare de sânge poate salva până la trei vieți, iar spitalele din România se confruntă adesea cu un deficit de sânge, în special în perioadele de vară și de sărbători, când numărul donatorilor scade cu 20%. Pentru o intervenție chirurgicală majoră poate fi necesar sânge de la aproximativ 10 donatori.

#obiective

#bloodfluencer Marathon unește cele două obiective ale demersului național N-avem SÂNGE?! desfășurat de  Asociația HEM: integrarea donării de sânge în rutina unui stil de viață sănătos și creșterea numărului de donatori fidelizați. Prin acest eveniment se atrage atenția asupra importanței donării de sânge și se dorește implicarea a cât mai mulți participanți dispuși să devină donatori constanți.

Noutatea acestei ediții constă în organizarea unei petreceri câmpenești în zona de START / FINISH, care va adăuga o notă festivă întregului eveniment. Participanții vor avea parte de muzică, mâncare tradițională și diverse activități recreative, toate desfășurate într-un cadru natural impresionant, la poalele munților Făgăraș.

#bloodfluencer Marathon este mai mult decât o simplă competiție de alergare, este o oportunitate de a aduce împreună comunitatea și de a susține o cauză esențială. Fiecare participant devine un #bloodfluencer, contribuind activ la salvarea de vieți și la diseminarea unui mesaj vital pentru societate: nevoia de implicare și donarea de sânge.

Asociația HEM

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge). 

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024. 

Pielea Campionilor, un webinar cu Dr. Viorica Gabrian, medic dermatolog

În pregătirea celei de-a 4-a ediții a #bloodfluencer Marathon, revenim cu un al doilea webinar în care vom discuta despre calitatea curselor de alergare din perspectiva dermatologică. Miercuri, 29 Mai 2024, începând cu ora 19:00, vă invităm să participați la o sesiune de informare cu privire la modalitățile prin care pasionații curselor de alergare pot avea grijă de sănătatea și frumusețea pielii, urmată de o sesiune de Q&A.

Invitata noastră este Dr. Viorica Gabrian, medic primar dermato-venerolog, cu o experiență clinică de aproape 30 de ani, cu competențe în estetică și dermatocosmetologie. Mai mult însă, dna Dr. Gabrian a practicat susținut alergarea pe distanțe lungi, având la activ mari marathoane, pe multe continente, unde a bifat în palmaresul personal curse de alergare în Roma, Atena, Paris, Berlin, Londra, Tokyo, New York, Atlanta, Santiago de Chile, Rotorua, Dubai, Marakech și nenumărate altele.

Din postura de medic dermatolog și de fost alergător de marathon are o perspectivă cu totul specială în privința eventualelor excese care afectează sănătatea și frumusețea  pielii, pe care mulți alergători le fac, datorită lipsei de informare. Soarele, lenjeria, antiperspirantele dar și toate produsele de îngrijire personală pot reduce mult calitatea experienței într-un antrenament sau într-o cursă, ca să nu mai vorbim de situația în care acestea chiar rănesc pielea alergătorilor.

Moderatorul webinarului Pielea Campionilor este Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator al Programului Național N-avem SÂNGE?! – Președinte al Asociației HEM.

Participarea la webinar este gratuită, iar pentru acces este necesar să vă înscrieți folosind link-ul de mai jos.

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_XanLbh2XTJOC-qR8MfbVvg

###

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024.

Oana Solomon (ambasador #bfM): “La #bloodfluencer Marathon am văzut o energie fantastică a oamenilor și o forță specială, pentru că până la urmă trebuie să dovedim că de fapt și de drept avem sânge.”

Oana Solomon este ambasador #bloodfluencer Marathon și cu siguranță că nu mai are nevoie de nicio prezentare, atât în lumea celor care iubesc alergarea și sportul în general, cât și a celor implicați social. Spunem asta în urma nenumăratelor proiecte în care a fost implicată.

La o discuție relaxată Oana se recomandă pacemaker de profesie și jurist din pasiune. Noi credem că merge foarte bine și viceversa, iar pentru că este fanul nostru de mai multă vreme am intrebat-o câteva lucruri despre Marathon-ul de la Dejani, la care a alergat anul trecut.

un interviu de Marian Costache

Implicarea ta în atât de multe evenimente îți oferă o viziune de ansamblu a ceea ce se întâmplă în România și poate nu numai. Ce crezi că are #bloodfluencer Marathon ca element diferențiator?

Cred că cel mai important lucru la #bloodfluencer Marathon sunt oamenii, oamenii care sunt implicați în aceste evenimente. Sunt oameni cu suflet și cu sânge cald, ca să zicem așa, oameni care au tot timpul sânge în instalație și dau din entuziasmul sângelui și mai departe.

Dar, dincolo de oameni, este peisajul, care este absolut incredibil, incredibil. Este o cursă pe măsura oricui, pentru că nu sunt urcări mari, nu sunt coborârile abrupte, nu este un traseu periculos, este un traseu foarte frumos, foarte pitoresc. Verdele acela incredibil de la poalele Făgărașului nu se poate compara cu absolut nimic, iar locul acela este atât de liniștit, încât doar pașii din alergare mai zguduie un pic din tăcerea și liniștea locului respectiv. Absolut minunat!  Iar în ultimii kilometri, când treci prin livadă, parcă uiți de ce ai venit acolo și dobândești așa o energie absolut necesară pentru ultimii 2 km, care sunt într-adevăr pe asfalt, dar îți dau posibilitatea să termini în forță.

Și să vezi toată creasta Făgărașilor.

Absolut! Făgărașii sunt absolut incredibili, și ai posibilitatea să vezi o parte a lor atât de frumoasă și atât de sălbatică, încât merită fiecare secundă din acest concurs.

Ai fost pe podium, la ediția de anul trecut. Cum ai simțit ceilalți alergători, că bănuiesc că ai trecut pe lângă destul de mulți? Din perspetiva unui alergător tehnic, cum ai văzut că sunt ceilalți participanți?

A fost o energie foarte frumoasă, am plecat rezervat și am avut posibilitatea să depășesc oameni, dar traseul este de asemenea natură, încât la un moment dat se intersectează cei care merg într-o direcție cu cei care vin din direcția opusă și trecem unii pe cel pe ceilalți. Am văzut o energie fantastică a oamenilor și o forță specială, pentru că până la urmă trebuie să dovedim că de fapt și de drept avem sânge.

Din perspectiva asta a activismului social, s-ar putea să fie singurul eveniment sportiv organizat de o cauză socială. Greșesc cumva?

Până la urmă, asta nu are relevanta. Ceea ce faceți voi la Dejani, prin #bloodfluencer și N-avem SÂNGE, aduce alergarea într-un colt de rai și îmbină oamenii, adică face o tranziție. Îl văd ca pe un eveniment care poate să facă tranziția pentru alergătorii de șosea, la alergarea montană, pentru că este super accesibil. Este un traseu destul de provocator, adică dacă alegi un marathon acolo, e provocator cu adevărat.

Atunci chiar îl văd ca un potential eveniment de tranziție pentru oameni, și asta cred că îl face cu adevărat special. Eu, personal, nu sunt pentru a categorisi prin ,,singurul”, ,,primul”, ,,cel mai”. Superlativele relative sau absolute mă sperie așa un pic, pentru că trebuie verificate. În meseria mea, întotdeauna trebuie să le verific și atunci mă feresc de ele, dar cu certitudine este “Probably the best marathon organized by a social cause”.

În ceea ce privește deschiderea către familii, pentru că există și o probă destinată familiilor, aceasta este mai târziu în programul zilei, special pentru ca acela care a alergat singur o cursă 10 km mai tehnică, să alerge încă una cu familia. Din ce am văzut, știu că voi ați alergat-o. De asemenea, anul trecut, ce ai văzut în ochii celorlalte familii? Ce ai văzut în ochii copiilor din celelalte familii?

Da, așa este. Am alergat anul trecut cu fetele noastre. Ne-am împărțit fetele, eu am alergat cu cea mai lentă și Gabi a alergat cu cea mai rapidă dintre fete și știu că au ieșit și foarte în față. Este o idee foarte faină de a pune părinții și copiii să alerge împreună.

O să încep cu ce n-am văzut. N-am văzut încrâncenarea pe care am văzut-o în cursele de asfalt și cele făcute în parc, pentru părinți și copii. Am văzut mult mai multă relaxare, mult mai multă bucurie, și de-o parte și de alta, și echilibru din ambele părți. Dacă unul o lua mai tare, celelalt mai tempera, și tot așa. Foarte, foarte multă bucurie pentru cei mici să alerge cu părinții, și este și o provocare pentru ei să își întreacă părinții.

Până la urmă, acesta este rolul nostru, să îi împingem în față și să ne întreacă, căci de asta îi creștem!

Asociația HEM

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge). 

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024. 

Mâncarea Campionilor, cu Dr. Șerban Damian

#bloodfluencer Marathon este evenimentul organizat de Asociația HEM – Program Național N-avem SÂNGE?! cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Acest gest altruist, merită recunoscut și sărbătorit pe măsura beneficiilor pe care la aduce atât pentru sănătatea pacienților, cât și pentru cea a donatorilor de sânge. Încurajăm donarea de sânge ca o rutină într-un stil de viață sănătos, alături de alte obiceiuri bune cum sunt sportul / mișcarea în general și desigur, o alimentație echilibrată și corectă.

În pregătirea celei de-a 4-a ediții a #bloodfluencer Marathon, vă aducem  în atenție un prim webinar asociat antrenamentelor voastre pentru cursele din 15 Iunie și nu numai, de a cărui utilitate sperăm să vă bucurați. Așadar, miercuri – 8 Mai 2024, începând cu ora 19:00, vă invităm să participați la o sesiune de informare cu privire la nutriția potrivită și adaptată pentru pasionații curselor de alergare, urmată de o sesiune de Q&A.

Invitatul nostru este Dr. Șerban Damian, specialist în nutriţie sportivă, fondator al Centrului Superfit – una dintre clinicile importante dedicate creșterii performanțelor fizice – și de asemenea, donator de sânge și alergător pasionat de curse pe distanțe lungi.

Moderatorul webinarului Mâncarea Campionilor este Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator al Programului Național N-avem SÂNGE?! – Președinte al Asociației HEM.

De-a lungul timpului, în cadrul programului N-avem SANGE?!, ne-am bucurat de o serie de interviuri cu Dr. Șerban Damian, pe teme de nutriție asociată performanțelor sportive, precum și din perspectiva donării de sânge ca potențator al stilului de viață activ. Dintre acestea, alegem să vă atragem atenția asupra unui interviu, ca preambul pentru webinarul din 8 Mai.

În acest an, Centrul Superfit a devenit partener oficial al #bloodfluencer Marathon. 

Participarea la webinarul Mâncarea Campionilor este gratuită, dar pentru acces este necesar să vă înscrieți folosind link-ul de mai jos, până în data de 7 mai.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc_3Nb0uZL8t8R0zEWWYHy3RBiPqONfvBPsEJykrdabP-noag/viewform

Despre Dr. Șerban Damian

A absolvit ca șef de promoție programul de Master “Nutriție și siguranţă alimentară” organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. Specializarea în nutriție sportivă a obținut-o în cadrul unui program internaţional dedicat medicilor, al Comitetului Olimpic Internaţional, condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. 

În anul 2007 a înfiinţat Centrul Superfit unde acordă consultanţă nutriţională şi de antrenament, atât publicului larg, cât şi companiilor private, sportivilor de performanţă, echipelor sportive, loturilor naţionale şi olimpice. În 2017 a extins activitatea centrului, iar Centrul Superfit a devenit una dintre clinicile importante ce se ocupă cu creşterea performanţelor fizice.

În perioada 2016-2018 a fost nutriţionistul Echipei Naţionale de Fotbal a României, ocupându-se direct de alcătuirea şi supravegherea meniurilor si programelor de suplimentare pentru jucătorii naţionalei.

În 2008 a lansat primul site românesc dedicat nutriţiei sportive – www.nutritiesportiva.ro

Publică periodic clipuri pe teme de nutriţie pe canalul său YouTube, numit Doctor Damian, care a depăşit 100.000 de abonaţi.

Recent a lansat prima platformă online cu cursuri de nutriţie – www.cursuridenutritie.ro

Este alergător de maraton şi a participat la o mulţime de concursuri de alergare pe distanţe lungi. În 2008 a pus bazele Ro Club Maraton, primul club de alergare din România.

Asociația HEM

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge). 

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024. 

Donăm sânge, salvăm vieți, pentru a doua oara împreună cu donatorii din Comuna Recea

După succesul primei colecte mobile de sânge din luna noiembrie a anului trecut, în care peste 60 de persoane au donat sânge, o nouă acțiune de donare de sânge în comuna Recea era așteptată și a fost întâmpinată cu multă bucurie. Momentul de anul trecut a venit cu confirmarea faptului că importanța donării de sânge, atât pentru viețile salvate cât și pentru propria stare de sănătate a donatorului sanguin, a fost pe deplin înțeleasă și îmbrățișată de comunitatea din Recea. Mai mult, aceste colecte facilitează însușirea  mesajului transmis în cadrul programului național “N-avem SÂNGE?!” de integrare a donării de sânge în rutina unui stil de viață sănătos, de a lua în considerare acest gest de umanitate în afara veștilor sau știrilor despre tragedii în care semenii noștri au nevoie de ajutor.

Pentru ca informația să ajungă în mod eficient la toți cei dornici de un gest de omenie, evenimentul a fost promovat și de aceasta data atât online cât și offline, a fost susținut atât de autoritățile locale cât și de principalele posturi de Radio și TV din zonă și a fost comunicat inclusiv în parohii, cu ocazia slujbelor duminicale.

Așadar, în data de 15 martie peste 70 de persoane s-au adunat pentru a dona sânge, dintre care 59 au donat. A fost o mare bucurie si plăcere să descoperim printre cei prezenți, donatori de la colecta anterioară care așteptau cu nerăbdare acest moment.

“Astăzi, împreună cu prietenii mei din Făgăraș cu care împărtășesc pasiunea pentru alergare, am venit să donăm sânge pentru a doua oara, la Recea.  Este o onoare pentru noi, ne bucurăm să fim și la această ediție alături de prietenii de la #bloodfluencer Marathon, pentru că susținem donarea de sânge și cauza N-avem SÂNGE?!” – Anghel Didi Ioan, donator sanguin.

Cu bucuria revederii, zâmbetele și voia bună au inflorit, așa cum merită de altfel orice eveniment dedicat vieții.

E minunat să vedem cum răspunde comunitatea, extrem de cald, apropiat și sincer, la nevoile celor aflați în suferință, pentru că așa cum știm, sunt în permanență oameni pe paturi de spital, care au nevoie de sânge. Pentru noi, această colectă mobilă reprezintă continuarea demersului de conștientizare pe de o parte a nevoii de sânge, pe de altă parte de devoalare a acțiunilor pe care le întreprindem atât aici, cât si la nivel național, respectiv de a construi comunități de donatori, dornici și gata să se implice în orice clipă în problemele ce țin de sângele pentru transfuzii.” – Marian Costache, Președinte Asociația HEM

Colecta mobilă de sânge din data de 15 martie, a fost organizată cu sprijinul Primăriei Comunei Recea și al Centrului de Transfuzie Sanguina Sibiu.

„Dacă despre prima ediție am spus că a fost un succes,  despre ediția actuală putem spune că este un mare succes, ceea ce demonstrează că cetățenii comunei Recea și în general, locuitorii Țării Făgărașului, știm să ne mobilizăm când e vorba de o cauză nobilă. În plus, e și un gest creștinesc, acum înainte de intrarea în postul Paștelui.” – Dănuț Viorel Miloșan, Consilier Local la Primăria Recea.

Evenimentul de la Recea a fost posibil cu sprijinul companiilor:  MELATERA, BEPCO, AGROMOF FARM, STEFION TRANS, HG CONSTRUCT, ILOJIVVALENCIA TRADING, MAVIDO IMPEX, DIAMISO CONSTRUCT și LA DOI PAȘI Făgăraș.

Parteneri media: NOVA TVMonitorul de Făgăraș, Radio Star Făgăraș și Bună Ziua Făgăraș.

###

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge).

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024.

Cântece și flori de Ziua Femeii, la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești

Vineri 8 Martie am petrecut cateva ore de neuitat în compania echipei minunate de la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești. Alături de oamenii speciali din transfuzia ploieșteana, am oferit donatoarelor, intrate în Centrul de Transfuzie, o floare, o gustare dulce și nu în ultimul rând un cântec. Acesta din urmă fiind oferit LIVE, alaturi de colegul George Răduțoiu.

Între melodii, așa cum era de așteptat, am strâns câteva testimoniale din public, precum și o declarație de la d-na Dr. Georgeta Hanganu, directorul centrului si gazda evenimentului.

#impreuna

“Donez din 2018, vin din 4 în 4 luni, n-am lipsit niciodată. În primul, rând vreau să fac un bine tuturor celor care au nevoie de sânge. Prima oară, la întreprindere, mai multe fete, care veneau și ele, din vorbă în vorbă ne-am strâns mai multe și am început să venim împreună să donăm. În 6 ani am adunat vreo 24 de donări.

Am vrut să facem un bine celor care au nevoie, pentru că suntem sănătoși și putem. Chiar dacă din Ianuarie a crescut recompensa pentru o donare, noi am venit de atâta timp nu pentru bani și acum e prima dată când venim cu suma asta.

Cei care n-au donat niciodată merită să se gândească că pot face un bine oricui din țara asta, care are nevoie de sânge. Și e foarte greu acum, dacă nu găsește pe cineva din familie, măcar noi străinii să putem să ajutăm.” – Viorica Dumitrașcu, donatoare

“Am 49 de ani și donez de aproximativ 5 ani. Bunica mea era donatoare la acest centru de transfuzie, la noi asta e un fel de tradiție de familie. Am avut situații în viață, în care cunoscuți de-ai mei au avut nevoie sânge. De fapt asta a fost și motivația principală, pentru care am venit, deoarece initial am venit să donez pentru un prieten, dar ulterior interesându-mă mi-am dat seama ca e foarte bine și pentru mine. De altfel mă simt foarte bine după ce donez, am senzația că mi se accelerează putin metabolismul.

#situatii

Dintre prietenii mei doar doi donează regulat. Pe cei sănătoși care nu donează îi invit cu mare drag să doneze, să se gândească la faptul că pot fi situații de viață, în care cineva drag lor ar putea să aibă nevoie de sânge. Să nu uităm că până nu demult România a avut o criză în domeniul ăsta, respectiv lipsă de unități de produse sanguine. Eu am primit SMS-uri, de câteva ori, de la centrul de transfuzie, ca să mă prezint pentru că ar fi nevoie de grupa mea de sânge. Din acest punct de vedere invit pe toată lumea să mediteze puțin asupra faptului că nevoia de sânge poate apărea pentru oricine. Asta este principala motivație, perspectiva materiala mai puțin, deoarece, chiar dacă s-a mărit acum recompensa la 280Lei, nu cred că se îmbogățește nimeni cu banii ăștia. ”  – Florin Petrescu, donator

“Chiar dacă nu am avut vreun motiv special sau vreo situație de familie, atmosfera din colectiv și inițiativa colegilor de serviciu au fost de natură să mă convingă să donez, în urmă cu câțiva ani, iar de-atunci am continuat să vin regulat, cu mare drag. Am aproape 6 ani de cănd fac asta și mă bucur că pot să ajut.

#atmosfera

Cei care sunt sănătoși, însă n-au donat niciodată, merită să fie mai curajoși, mai optimiști, să se găndească că astfel pot face un mare bine multor oameni care au nevoie. Eu mă simt foarte bine după fiecare donare și nu întârzii niciodată mai mult de 4 luni, între donări, prin urmare invit pe oricine să incerce asta.” – Ileana Bobescu, donatoare

“Pentru ca Veșnicia nu ne-ar fi de ajuns să-i mulțumim … femeii-mame și femeii-soră, femeii ce dă viață, femeii ce trudește, femeii ce cu drag copiii își crește, femeii care vindecă și îngrijește, femeii care dă speranță și care oblăduiește, femeii care viață dăruiește, nu doar celor ce sunt ai ei, ci tuturor ce suferă și n-au putere, viață le dă, nimic la schimb nu cere…. femeii donatoare de sange!

Am ales azi, pentru EA, să avem la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești  un eveniment marca Marian Costache, care împreună cu George Răduțoiu ne-au încântat cu muzica lor si cu florile oferite doamnelor, donatoarelor noastre. Împreună cu ei am mulțumit femeilor donatoare, pentru că mereu femeile sunt primele atunci când este nevoie de sange, sunt primele când trebuie să ajute.

Am mulțumit astăzi femeilor donatoare, tuturor femeilor care știu să dăruiască viață, nu doar prin naștere ci și prin donarea de sange. Omagiul pe care l-am adus astăzi împreună cu Asociația HEM, femeii-donatoare, se înscrie în evenimentele de suflet ale bloodfluencerilor, pentru care le multumim!

Mulțumim Marian Costache si George Răduțoiu pentru clipele minunate petrecute azi împreună cu voi și cu donatoarele noastre!” – Dr. Georgeta Hanganu, Director @ Centrul de Transfuzie Ploiesti

#bloodfluencer4life

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național “N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donatori sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/sau susținator al donării de sânge).

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024.

Back To Top