Loading....

Ziua Mondiala a Donatorului – 2019

Vineri 14.06.2019 a avut loc la USAMV din Bucuresti, in Aula Nicolae Constantinescu, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Donatorului de Sange, moment ce a reunit atat donatori, cat si specialisti din domeniul hematologiei, dar si cele mai importante initiative sociale, de stimulare a donarii voluntare. Au luat cuvantul in eveniment reprezentanti ai celor doua Centre de Transfuzie Sanguina, al Municipiului Bucuresti si al MApN, precum si ai urmatoarelor proiecte sociale: “Picatura de Viata”, “Donorium”, “Doneaza sange, fii erou”, si respectiv “N-avem SANGE”.

Festivitatea a fost deschisa de Marian Costache, #bloodfluencer si Presedinte al Asociatiei HEM, unul dintre initiatorii programului “N-avem SANGE”, care dupa cuvantul de bun venit a oferit microfonul d-nei Dr. Doina Gosa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

D-na Dr. Gosa a trecut in revista pe rand proiectele de stimulare a donarii voluntare si a salutat prezenta tuturor la eveniment, “pentru ca Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti nu este singur in aceasta “cruciada””.

“Ziua Mondiala a Donatorului de Sange este o zi, marcata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care se sarbatoreste in toata lumea. Sloganul de anul acesta este “Safe Blood for All”. Asta inseamna ca sangele trebuie sa fie sigur si pentru donatorul de sange, pentru ca atunci cand el doneaza 450ml. nu trebuie sa i se modifice starea de sanatate, dar trebuie sa fie sigur si pentru pacientul care primeste acel sange, pentru ca el trebuie sa primeasca un sange sanatos”, a declarat d-na Dr. Doina Gosa.    

A fost invitat apoi la microfon Andi Carlan, #bloodfluencer de pe vremea cand titulatura asta nu era inca vehiculata, un om deosebit care trece in prezent cu curaj printr-o poveste extraordinara.

Andi a vorbit atat despre modul in care donarea de sange salveaza vieti implicit dar a trecut pe scurt in revista si o intamplare personala, din care a reiesit clar felul in care donarea de sange ne poate salva pe noi ca donatori.

“Am avut o forma foarte agresiva de cancer, pe care am descoperit-o cand ajunsese deja in stadiul 3. Daca nu as fi incercat sa donez sange pe parcursul anului trecut si daca n-as fi gasit un medic care sa ma trimita la analize, probabil ca sansele mele de vindecare ar fi scazut dramatic. Pentru mine asta a fost dovada de necontestat ca dincolo de binele pe care-l facem oamenilor atunci cand donam, donarea de sange ne salveaza si noua viata”, a declarat Andi Carlan.

“Mergeti si donati! Nu doar ca veti salva niste vieti, nu doar ca veti contribui la constituirea unor microcomunitati in jurul vostru, dar sunt sanse mari sa va salvati si viata voastra”, a mai spus Andi. 

A vorbit apoi Costi Gogoneata, Coordonator al Asociatiei AMiCUS Bucuresti, initiator al proiectului Picatura de Viata. AMiCUS este o asociatie studenteasca care incearca pe de-o parte sa-i ajute pe cei aflati in nevoie de sange, iar pe de alta parte sa-si educe membri ca sa fie activi in donarea de sange. “Avem in cadrul asociatiei noastre in jur de 100 de studenti activi, care la randul lor au anumite comunitati, prin care pot sa influenteze oameni pentru a se implica in campaniile pe care noi le desfasuram”, a declarat Costi Gogoneata.

A urmat in continuare prezentarea proiectului Donorium, deschiderea fiind facuta de Horia Bugner de la Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange. “Donorium este o aplicatie, centrata intr-un proiect foarte drag inimii noastre. Ne dorim sa rezolvam problema donarii de sange si stim ca o aplicatie este una dintre cele mai bune cai pentru a face asta”, a spus Horia in cuvantul de deschidere.

Cuvantul a fost preluat apoi de Vlad Soare, coordonatorul proiectului “Doneaza Sange fii Erou”, organizat sub egida Federatiei Studentilor la Medicina din Romania, implicand studenti din 11 universitati. Acest program se desfasoara deja de 17 ani, dezvoltandu-se insa accentuat in ultimii 5-6 ani. 

A vorbit apoi d-na Luminita Ciocilteu, de la Centrul de Transfuzie al MApN, punctand cateva dintre realitatile in privinta sangelui transfuzional, aducand totodata recunoastere donatorilor din Centrul MApN, care totalizeaza un numar important de donari. Ultima prezentare a venit din partea “N-avem SANGE”, un scurt discurs despre speranta, ca recompensa. Este vorba desigur de recompensa primita de cei care ajuta la implementarea si dezvoltarea acestui proiect, care ajung sa interactioneze de foarte multe ori cu niste oameni absolut minunati, capatand astfel speranta ca intr-o buna zi vom trai intr-o comunitate cu-adevarat solidara si responsabila. Vom recladi astfel o altfel de Romanie, asa cum ne dorim cu totii de foarte multa vreme.

Multumirile noastre speciale se indreapta catre Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara care ne-a pus la dispozitie spatiul de desfasurare al evenimentului dar si catre companiile Smith & Smith, La Fantana si Blitz Technology care ne-au sprijinit pentru bunul mers al lucrurilor.

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, Smith&Smith, Deutsche Leasing, Victron Energy, IQads, Universal Solution, X2 Adventure, Radio Romania, Itsy Bitsy, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Smart Society si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare.

In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

, , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Ziua Mondiala a Donatorului – 2019

  1. Pingback: 2019, retrospectiva unui an deosebit – N-AVEM SANGE!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top