Loading....

#DateToDonate, cea mai importanta campanie “N-avem SANGE?!”

10748 inscrieri si 7783 cupoane de 100Lei, acordate in Aplicatia Lidl Plus. Asa arata bilantul final al celei mai reusite campanii “N-avem SANGE?!”, de la lansarea programului nostru, in 2016. Campania #DateToDonate, derulata de Google Romania impreună cu Lidl Romania si Asociația HEM a rezolvat pentru o perioada, in mod traditional delicata, problema sangelui pentru transfuzii.

Nici nu vrem sa ne gandim cum ar fi fost aceasta perioada, intr-un an ce s-a aratat atat de dificil pentru toata tara. Campania #DateToDonate a reunit deopotriva resurse de tot felul, dupa cum spuneam, de la companii precum Google Romania, care a investit 200.000USD, in campania de comunicare, si Lidl Romania care a oferit aproape 8000 de cupoane de 100Lei, precum si 150 de pachete cadou, cu ocazia evenimentului de final, ce a avut loc la Institutul Clinic Fundeni. Campania a atras de asenenea artisti si influenceri importanti ai momentului, dintre care reamintim: Irina Rimes, Denis Roabeș (The Motans),  Jamila Cuisine, George Buhnici, Mikey Hash, Cristian Presura, Alex Cozma (Atenție Cad Mere).

Finalul acestei campanii a fost marcat printr-un concert LIVE, “Celebram Speranta Impreuna!”, organizat in 29.12.2021, in curtea Institului Clinic Fundeni, sustinut de artistii: Irina Baiant, Jean Gavril, EMMA, Florian Rus. Concertul a fost fi transmis LIVE pe canalul de Youtube “N-avem SANGE?!”

“Institutul Clinic Fundeni aduna multe sectii, in care sunt tratati foarte multi pacienti adulti si copii, grav bolnavi si care au mare nevoie de sange pentru interventii, de care le depinde viata. Astfel ca dupa ce am ajutat la strangerea acestui sange, prin campania #DateToDonate, la final de 2021 le-am adus la fereastra salonului de spital un mesaj de sarbatori. Am vrut ca toate aceste suflete aflate in suferinta sa vada ca nu sunt uitate, ca au parte de sustinerea noastra, ca sa poata merge mai departe.

“N-avem SANGE?!” sustine curajul acestor pacienti de toate varstele, cat si al donatorilor sanatosi, de a iesi din bulele de confort si de a se uita la astfel de suferinte, cu tot mai multa intelegere. Merita sa acceptam cu totii ca sanatatea nu este un dat, garantat de vreo instanta superioara, si astfel sa ne punem tot mai multi in slujba VIETII!” –  Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator “N-avem SANGE?!”, Presedinte Asociatia HEM     

“Finalul lui 2021 ne găsește chiar bucuroși și pentru prima data în ultimii ani  pot sa afirm ca nu exista criza de sânge, în București cel puțin, oricât de greu încercat ar fi centrul nostru. Și asta se datorează  cu siguranță campaniei # DateToDonate derulată de Asociatia HEM (N-avem SANGE?!), Compania Google și Lidl România, campanie care tocmai s-a încheiat.

Peste 5000 de pungi de sânge am recoltat numai în luna Decembrie, o premiera în istoria noastră, având în vedere sărbătorile de iarna, generând o creștere cu peste 1000 de pungi de sânge recoltate în luna Noiembrie fata de Noiembrie 2020. Totodata am avut și o creștere cu peste 1500 de pungi în luna Decembrie comparativ cu Decembrie trecut. Pot sa spun astfel ca în aceste zile chiar a venit Moș Crăciun, cu darul vieții pentru pacienții din spitale!

Mulțumim “N-avem SANGE?!”, Google România și Lidl România pentru cel mai frumos proiect pe care l-am avut pana acum, proiect care se reflecta în stocurile noastre astfel încât, cu toții, medici și pacienți vom avea sărbători liniștite!” – Dr. Doina Goșa, Director Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti

“Incheiem un an 2021, suprinzator si plin de provocari generate de pandemia Covid 19. Cine a spus ca “Raul, inevitabil aduce si Binele” a avut dreptate. Speriati de pandemie, speriati de contextul economico-medical, donatorii de sange au cam intarziat sa apara in centrele de transfuzie, in prima jumatate a anului. Apoi a venit vara, relaxarea si vacanta mult dorita si din nou cam putini oameni au mai trecut pragul  Centrelor de Transfuzie.

Finalul de an, insa, a fost o reusita. Poate si pentru ca am fost parte din #DateToDonate, “cea mai tare campanie din 2021”. A venit la momentul potrivit, cu mesajul potrivit, cu impactul potrivit, a acoperit un segment potrivit de populatie, tineri mai ales.

Implicarea “influencerilor” pentru constientizarea nevoii de donare sange, utilizarea chipurilor cunoscute ale momentului pentru a fi exemple de urmat, exprimarea simpla si sincera a unei nevoi reale a societatii, alegerea corecta a mesajului campaniei, oferirea unei optiuni de socializare pentru tineri, a facut ca in aceasta campanie sa junga la sufletul multor romani, sa fie de mare impact si sa aduca multi donatori centrelor de transfuzie.

Combinatia de ingrediente (daca tot a fost parte a campaniei si Jamila) bine gandita, intre “N-avem SANGE?!”, Google, Youtube si Lidl, a conectat tineri si adulti intr-un  eveniment de socializare si de grup, benefic intr-o perioada de restrictii.

Centrul de Transfuzie Sanguina Ploiesti a intrat cu mare entuziasm in aceasta campanie care a reunit in Ploiesti, intr-un gest colectiv de generozitate peste 2500 donatori in noiembrie si peste 1500 donatori in decembrie. 

Eu, personal am promovat cu bucurie aceasta campanie si marturisesc ca daca as fi fost o persoana care nu a donat niciodata, as fi donat in primul centru de transfuzie care mi-ar  fi iesit in cale, datorita mesajului sincer si frumos care imi aparea ori de cate ori deschideam  Youtube ca sa studiez diverse  retete de prajituri si  cozonac pentru Craciun. 

Minunate mesajele! Frumosi influencerii! Grozavi organizatorii campaniei! De cozonacii mei pentru Craciunul 2021, ce sa mai zic! Au iesit cei mai buni de cand ma stiu! Si pentru toate astea nu pot decat sa va multumesc voua: Google, Youtube, Lidl, si prietenilor mei de la N-avem SANGE?!” – Dr. Georgeta Hanganu Director CTS Ploiesti

“Ultimele luni ne-au demonstrat că oamenii nu trebuie neapărat să se întâlnească față în față pentru a crea Extraordinarul.

De la persoanele minunate implicate în organizarea, desfășurarea și promovarea #DateToDonate – care au pus suflet și timp personal, pro bono,  în crearea unei campanii fără precedent pentru promovarea donării voluntare de sânge la nivel național, până la cei care zilnic au donat sânge salvând viețile unor oameni pe care nu îi cunosc și nu îi vor cunoaște vreodată. Acesta este Extraordinarul din ultimele 2 luni de zile – efort pentru speranță și viață!” – Elena Hogaș, #bloodfluencer, Manager de Proiecte si Programe Asociatia HEM

„In aceasta campanie am întâlnit și am lucrat lângă oameni minunati, lucru care mi-a întărit încă o dată faptul de ce am ales sa fac voluntariat in donarea de sânge.

Oameni, donatori, care ne-au mulțumit pentru „cineva se mai gândește si la noi” și nu se refereau la partea materială și acea parte de recunoștință, apreciere și la faptul că încet încet se vorbește constant ca despre un lucru normal din viața de zi cu zi, empatia” – Delia Modrea, #bloodfluencer, Membru Asociatia HEM

Cu ocazia concertului  “Celebram Speranta Impreuna!”, de la Instutul Clinic Fundeni, am avut sansa sa stam de vorba cu cativa invitati absolut speciali: Dr. Radu Zamfir, Medic Chirurg, Director @ Agentia Nationala de Transplant, Dr. Zsofia Varady, Sef Sectie HEMIV Transplant Medular si Dan Oros, Marketing Director Google Romania

Marian Costache: Pentru operatiile pe care le coordonati, unde si de ce aveti nevoie de sange?

Dr. Radu Zamfir, Medic Chirurg, Director @ Agentia Nationala de Transplant: Cu cat o operatie este mai complexa, iar aici se incadreaza majoritatea patologiei tratate in Institutul Clinic Fundeni (ne referim la cazuri complexe, cazuri oncologice), cu-atat necesarul de sange este mai mare. Practic, necesarul de sange pentru o operatie acopera posibilele pierderi de sange, care survin pe parcursul operatiei.

Marian Costache: Cu cat poate prelungi viata unui pacient o operatie de transplant?

Dr. Radu Zamfir: Practic, pacientul care se afla in asteptarea unui transplant este suferind de o boala terminala. De multe ori pacientii pe lista de asteptare pierd lupta cu timpul, lupta cu boala, si nu au sansa la efectuarea unui transplant. Aceasta reprezinta mortalitatea listei de asteptare.

Acesta este motivul pentru care acest tip de interventie trebuie sa fie accesibila tuturor pacinetilor, care au nevoie de ea, atat interventia cat si disponibilitatea de grefe, pentru efectuarea transplantului.

Marian Costache: Ati intarziat vreodata o operatie de transplant, datorita lipsei de sange?

Dr. Radu Zamfir: Uneori s-a temporizat un transplant hepatic, de catre echipa care l-a realizat, si datorita lipsei de sange. Da, este o conditie esentiala pentru realizarea acestui tip de interventie

Marian Costache: Ce varsta au, in general, pacientii dvs.?

Dr. Radu Zamfir: Varste de la 18 ani si mergand mai departe…

Marian Costache: Ce mesaje credeti ca ar trebui sa ajunga la tineri, pentru a-i face sa includa donarea de sange intr-un stil de viata sanatos?

Dr. Radu Zamfir: Cred ca donarea de sange ar trebui sa fie inclusa de catre tineri intr-un pachet de deprinderi sanatoase, cum ar fi aprecierea valorilor nationale, cum ar fi aprecierea muncii depuse, indiferent de domeniu, avand in minte faptul ca oricand un gest altruist facut catre un necunoscut se poate intoarce pe nenumarate cai. Orice fapta buna genereaza o alta fapta buna!

Dr. Zsofia Varady, Sef Sectie HEMIV Transplant Medular, coordonator transplant de la donator neinrudit: Chiar daca este asa de frig nu conteaza, pentru ca de la etajul 7 al acestei cladiri sunt pacienti care se uita la noi, a caror viata depinde de sangele pe care donatorii binevoitori il doneaza.

Daca va uitati in jur, Institutul Clinic Fundeni are trei sectii de Transplant. Se face transplant de ficat, se face transplant de rinichi si se face transplant de celule stem hematopoietice. Toate aceste transplanturi, din pacate, nu pot avea rezultate pozitive daca nu exista donatori de sange, daca acesti donatori nu se duc sa-i ajute pe cei care sunt in nevoi. Stiu ca foarte multi pacienti la ora aceasta nu au plecat acasa sau vor face Revelionul cu noi, la spital, si viata lor evident depinde de oamenii care se duc sa doneze, pe care vreau in aceasta seara sa-i incurajez.

Marian Costache: Dintre pacientii despre care stiti ca sunt astazi, acum, aici, si care nu pot petrece sarbatorile alaturi de familie, puteti sa ne spuneti (fara sa dezvaluiti identitati sau date personale) ce gen de afectiuni au cei care trebuie sa stea in spital zilele acestea.

 Dr. Zsofia Varady: Din pacientii nostri majoritatea sunt cu boli foarte grave, au leucemii acute si au necesitat, pentru aceste boli, un transplant. In momentul in care faci transplant, asta inseamna o luna de internare, o luna in care maduva lor nu produce celule din sange. Ei sunt complet descoperiti si-atunci viata lor depinde de acei care se duc sa doneze si care doneaza aceste picaturi extrem de importante, astfel ca pacientii acestia primesc saptamanal 6-7 produse de sange, fara de care nu ar putea supravietui, in aceasta luna.

Marian Costache: Prin urmare, frigul de zero grade, burnita de-acum, sunt toate o gluma fata de ce indura acesti oameni

Dr. Zsofia Varady: Exact! Nu conteaza frigul de-acum, chiar acolo la etajul 7 am o persoana deosebita. Este o fetita de 28 de ani, nu-i spun numele, care a primit pe 15 Decembrie un transplant din strainatate – deci au fost donatori de celule stem, care fara sa o cunoasca au facut acest gest – si ea probabil ca, daca Dumnezeu ne ajuta, se va vindeca de Leucemie. In aceasta luna in care va sta la noi, insa, are nevoie de produse de sange, pe care numai donatorii le pot asigura.

Marian Costache: Iata un motiv in plus pentru cei care au donat in Campania #DateToDonate sa se simta absolut minunat, pentru ca au salvat vietile unor astfel de oameni, care iata acum, in preajma Sarbatorilor, sunt in Institutul Clinic Fundeni.

Din operatiile pe care le faceti dvs. pentru ce gen de operatii aveti nevoie de sange?

Dr. Zsofia Varady: Colegii nostri din Transplantul Hepatic si Transplantul Renal fac operatii, noi cu Transplantul de Celule de fapt manipulam celule. Recoltam, ca si o donare de sange, celule stem de la donatori si le administram pacientilor nostri.

Deci in cazul nostru nu facem operatie, decat transfuzii de sange. Evident ca si transfuzia de sange si de trombocite, de toate produsele care deriva din sange, toate acestea sunt extrem de importante. Cum va spuneam, si colegii mei chirurgi, care fac Transplant Hepatic sau Transplant Renal, au nevoie de aceste produse si in timpul operatiei si imediat dupa, pana cand pacientul se reface.

Marian Costache: Este adevarat ca donarea recurenta stimuleaza, inclusiv pentru donatorul adult, productia de celule stem?

Dr. Zsofia Varady: La orice donare inseamna ca tu “pierzi” niste celule, din tine. Atunci organismul sesizeaza ca le-ai pierdut si maduva osoasa incepe sa le produca. Cam intr-o saptamana, zece zile, maduva este capabila sa ti le refaca pe toate pe care le-ai donat. Adica e posibil ca intr-o saptamana sa fii la fel cum erai inainte de donare, fara sa suferi de fapt nicio pierdere.

Marian Costache: Ce incercam eu sa validez impreuna cu dvs. este daca donatorii recurenti de sange au in organism o concentratie mai mare de celule stem, acei “jolly jokeri” ai organismului. Este adevarat?

Dr. Zsofia Varady: Este adevarat acest lucru! Ei sunt obisnuiti, pentru ca sunt donatori frecventi, maduva lor e obisnuita cu aceasta pierdere si fabrica mai multe celule tinere.

#pacienti

Marian Costache: Ce varste au in general pacientii dvs.? Ati mentionat d-ra de 28 de ani.  

Dr. Zsofia Varady: Noi suntem sectie de adulti dar in cadrul Institutului avem si o sectie dedicata copiilor, cu exact aceleasi boli grave. Si ei fac exact aceleasi tipuri de transplant si au nevoie de exact aceleasi produse de sange.

Majoritatea afectiunilor pe care noi le transplantam sunt Cancere de Sange, adica Leucemii acute. Colegii mei din Pediatrie transplanteaza de la varsta de cateva luni, pana la varsta de 18 ani, cand ei devin adulti, si se adreseaza sectiilor cu pacienti adulti.

Marian Costache: Exista la ora aceasta, in paviloanele aflate in proximitetea scenei, exista copii?

Dr. Zsofia Varady: Da! Exista copii, care n-au geamurile catre noi, dar exista copii care au facut Transplant de Celule Stem si au nevoie de donatori de sange.

Marian Costache: Un motiv in plus sa fim astazi aici!

Dr. Zsofia Varady: Exact! Da!

Marian Costache: Cum apare, in viata unui om, un diagnostic crunt si ce anume se intampla dupa aceea?

Dr. Zsofia Varady: In viata unui om acest diagnostic apare pe neasteptate. Fiecare stim ca suntem ok si ne asteptam si maine sa fim ok si uneori ne trezim ca nu suntem. As vrea sa va povestesc foarte pe scurt un caz care s-a intamplat exact in data de 30 Septembrie. O colega de-a noastra, de la un alt spital, a iesit din sala operatorie (ea este chirurg de meserie) si i s-a facut rau.

A crezut ca e prea obosita, a avut multe operatii zilele precedente. Au culcat-o pe un pat si i-au luat niste analize. Din analize, a reiesit in 5 minute ca are Leucemie acuta. Este mai tanara ca mine si s-a confruntat cu acest diagnostic, Leucemie, care va trebui transplantata. Daca Dumnezeu ne ajuta si daca donatorul ei ne va dona, atunci o vom transplanta la sfarsit de luna Ianuarie, inceput de Februarie.

#sanse

La fel cum discutam mai devreme, ca sa reusim s-o aducem la liman si ea sa aiba sanse sa se vindece, va trebui ca in acea luna in care va sta internata la transplant sa primeasca produse de sange, de la acesti donatori buni, care fac acest gest nemaipomenit sa o ajute, nestiind-o, necunoscand-o.

Diagnosticul asta vine pe neasteptate si nici nu-mi pot imagina cum este sa primesti un asemenea diagnostic, de azi pe maine.

Marian Costache: Mai ales in clipa in care esti chirurg, practician…

Dr. Zsofia Varady:  Oricarui om i se poate intampla, in fata bolilor suntem egali, nu conteaza cate diplome avem.

Marian Costache: Si cate vieti am salvat. La un moment dat, nu vom putea sa ne-o salvam pe-a noastra, poate…

Dr. Zsofia Varady: Exact! La un moment dat va trebui sa ne bizuim pe oamenii care ne vor ajuta.

Marian Costache: Vorbiti intotdeauna extrem de emotionant, nu e prima oara cand ne intalnim. Dupa atatia ani de profesie si de vieti salvate, cum priviti astazi viata?

Dr. Zsofia Varady: Cand pacientii nostri se externeaza dupa un transplant reusit eu le spun urmatorul lucru: bucurati-va de fiecare zi! Nu sunt probleme, in lumea asta. Daca eu traiesc astazi si m-am trezit dimineata, atunci eu trebuie sa ma bucur de ziua respectiva. Asta este o politica extrem de simpla si de eficienta.

Credeti-ma, pacientii nostri dupa ce trec prin ce trec apreciaza fiecare floare care le rasare in gradina!        

Marian Costache: Suntem la finalul unei campanii “vedeta” pentru Programul “N-avem SANGE?!” Este cea mai ampla si de succes, avand in vedere atat perioada pandemica pe care o traversam, cat si faptul ca in general in lunile Noiembrie si Decembrie erau putini donatori.

Iata, campania facuta impreuna cu Google Romania si Lidl Romania  a adus foarte multi donatori care s-au inscris. Stiu ca ideea a venit cumva din interiorul companiei voastre. Cum anume v-ati gandit?

Dan Oros, Marketing Director Google Romania:  Ideea a venit de la colegul meu Florin, care a trecut prin anumite experiente si a inteles nevoia foarte mare din spitale, pentru sange. Ne-am gandit ca impreuna cu artisti, cu creatori de continut, putem sa convingem si sa aratam cumva ca este nevoie extrem de mare de sange si sa convingem cat mai multi oameni sa vina sa doneze.

Ne-am bucurat foarte mult cand am aflat rezultate, cand am aflat cat de multi oameni s-au mobilizat sa doneze si sa-i ajute pe altii.

Marian Costache: Ce crezi ca lipseste in mod curent din comunicarea catre tineri, ceva care i-ar putea convinge sa introduca donarea de sange intr-un stil de viata sanatos?

Dan Oros: Cred ca in primul rand sa realizeze ca ei de fapt salveaza vieti. La propriu! De multe ori, cand ne gandim la “donarea de sange salveaza vieti”, ok dar chiar salvez vieti?! Dar cand vii aici, cand discuti cu doctorii, cand vezi pacienti care beneficiaza de sange, mi se pare ca e o recompensa mult mai mare, decat orice altceva ai putea primi. Acesta e primul motiv.

Al doilea se leaga si de ideea campaniei, #DateToDonate, credem ca e important sa venim impreuna, ca o comunitate. Ideea este sa mergi impreuna cu un prieten la donare.

Marian Costache: Ce-ai simtit mai devreme, cand ai auzit-o pe d-na Dr. Varady, cand spunea ca timp de 30 de zile, cat dureaza procedurile pentru un Transplant Medular, un pacient este tinut efectiv pe produse sanguine?

Dan Oros: Eu am ramas marcat de ce spunea d-na doctor, ca noi cei care suntem sanatosi nu avem probleme, de fapt. Cumva nu apreciem suficient de mult ca suntem sanatosi si cred ca acesta ar fi un motiv suficient de puternic sa convingem pe toata lumea sa doneze sange, sa ajute si sa salveze vieti.

Multumim Google Romania si Lidl Romania, pentru aceasta campanie minunata!

Multumim artistilor care au sustinut Concertul din 29.12, de la Institutul Clinic Fundeni: Irina Baiant, Jean Gavril, EMAA și Florian Rus!

Multumim creatorilor de continut, care au sustinut pro bono campania #DateToDonate: Denis Roabeș (solistul formației The Motans), Irina Rimes, George Buhnici, Jamila, Alex Cozma (Atenție, Cad Mere!), Cristian Presură, Mihai Alexandru Hash, Otilia și Jean Gavril!

Multumim pentru sprijinul acordat: GodMother, MRM, Global Records, Cat Music, Roton Music, BrandTube Akasha FILM!

Nu in ultimul rand va multumim voua, miilor de donatori inscrisi in campanie, care ne-ati aratat inca o daca ca impreuna putem oferi speranta! Va iubim!

, , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “#DateToDonate, cea mai importanta campanie “N-avem SANGE?!”

  1. Capalnean Maria

    Minriti oamenii ,am donat sange m am inscris si nu am primit nimic de la lidl , am donat in 22 decembrie .Nu va mai laudati degeaba Minciuni ,minciuni.

    1. Editor N-avem Sange

      Buna Maria,
      Iti multumim ca ne scrii din nou, insa asa cum ti-am spus deja cupoanele ti-au fost acordate si le ai in aplicatia Lidl Plus. Daca nu te descurci cu utilizarea ei, iti sugeram sa apelezi la cineva care este ceva mai avizat. Altfel nu avem cum sa te ajutam.
      O zi minunata,

  2. Pingback: Dr. Georgeta Hanganu (Director CTS Ploiesti): “Lucruri in care sa ne aratam curajul, sa ne aratam adrenalina, putem sa le facem intr-un centru de sange, incercand pentru prima data o donare” - N-AVEM SANGE?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top