Andreea este din Botosani si e mama a doi copii. In 13 Aprilie, in plina pandemie, si-a gasit resurse si fara teama s-a dus sa doneze, la Centrul de Transfuzie Botosani. Asa cum veti vedea mai jos, pentru ea s-a dovedit a fi un gest frumos si norocos, deoarece asta i-a adus castigarea unui sejur oferit de Enigma Resort, din Mamaia, in cadrul tombolei noastre, ocazionate de Ziua Mondiala a Donatorului de Sange 2020. Am stat de vorba cu Andreea, sa intelegem putin ce anume o motiveaza.
un interviu de Marian Costache si Alina Predescu
Marian Costache: Andreea-Lavinia Jelemalai, tu esti castigatoarea concursului organizat cu ajutorul colegei noastre Alina Predescu si cu ajutorul complexului turistic Enigma Resort, din Mamaia.
Alina Predescu: Enigma a oferit un sejur de 3 nopti, la Mamaia, cu mic dejun inclus, in perioada 22-25 Iunie 2020. Bravo, in primul rand, pentru ca esti donator de sange, care a donat in perioada aceasta, de restrictie!
Marian Costache: Cand ai avut donarea, care te-a dus la acest castig?
Andreea-Lavinia Jelemalai: Pe 13 Aprilie.
Marian Costache: Ce varsta ai si de cata vreme donezi?
Andreea-Lavinia Jelemalai: Am 25 de ani, donez din Ianuarie 2019.
Marian Costache: Felicitari! Spune-ne cateva vorbe despre tine si care este relatia ta cu donarea de sange.
Andreea-Lavinia Jelemalai: Relatia mea cu donarea de sange a-nceput cand a avut cineva nevoie. Problema a fost ca n-am putut, in momentul respectiv, pentru ca aveam un baietel de 8 luni si n-am putut sa donez, pana cand nu a facut 1 an. Binenteles ca mi-a parut rau, pentru persoana, pentru care am vrut sa donez.
Marian Costache: Ce poveste era atunci, pentru cine era nevoie de sange?
Andreea-Lavinia Jelemalai: Era cineva care era la Oncologie si avea nevoie de sange. Nu era cineva cunoscut.
Esti genul acela de persoana saritoare, dispusa sa ajute pe toata lumea?
Andreea-Lavinia Jelemalai: De ce nu? Chiar daca nu pot, la momentul respectiv, incerc mai tarziu, ca tot trebuie sa reusesc.
Marian Costache: Stii ca foarte putini oameni doneaza in Romania. Suntem la capitolul asta intr-o statistica ingrijoratoare. Suntem cam sub jumatatea mediei europene. La nivel European cam 3,6% dintre oameni doneaza sange, in Romania e vorba de sub 2% donatori. Ce le-ai spune celor care sunt sanatosi dar totusi aleg sa nu doneze?
Andreea-Lavinia Jelemalai: Sa nu le fie frica, in primul rand! Multor persoane le e frica de ac, dar pot ajunge intr-un caz mai grav si pot avea si ei nevoie, la randul lor.
Marian Costache: Doar atat? Din punctul nostru de vedere conteaza foarte mult si finalitatea gestului. Avand in vedere ca poti sa ajuti pe cineva intr-un moment critic, asta poate sa bata orice fel de frica.
Andreea-Lavinia Jelemalai: Da, depinde. Unele persoane se lasa conduse de frica si nu stiu daca pentru ei mai conteaza, ca altii sunt in pericol.
Marian Costache: De cata vreme esti in comunitatea “N-avem SANGE?!”, de cata vreme ne urmaresti?
Andreea-Lavinia Jelemalai: Nu stiu de cata vreme. Am urmarit postarile centrului de transfuzie al orasului meu (Botosani) si atunci am vazut postarile dumneavoastra, distribuite de dumnealor.
Marian Costache: Ne bucuram mult si ii salutam pe aceasta cale pe cei de la Centrul de Transfuzie Sanguina, din Botosani. Nu stiam ca avem asa multi fani acolo.
Ce-ti doresti pe viitor? Ti-ai pus vreodata in plan sa fii voluntar in campaniile noastre? Programul “N-avem SANGE?!” te-a inspirat in vreun fel?
Andreea-Lavinia Jelemalai: Am facut la un moment dat o cerere dar n-am mai trimis-o in aplicatie. Mi-ar placea sa ajut.
Marian Costache: Multumim pentru participare! Multumim sponsorului Enigma Resort, din Mamaia Nord, care a oferit Andreei un cadou asa de frumos. Andreea sa donezi in continuare si mi-ar face placere, cum spuneam si mai devreme, sa devii #bloodfluencer, sa devii voluntar in cadrul campaniilor noastre.
N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.
Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, MACROMEX, CertSIGN, IQads, Universal Solution, X2 Adventure, Bucharest Running Club, Itsy Bitsy, Fundatia Universitara AISTEDA, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Blitz Technology si Motion Vision Communication.
In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.