Loading....

V-ati intrebat vreodata cat de rara este grupa voastra de sange?

articol de Delia Modrea

Probabil ca v-ati pus problema de mai multe ori, pana acum, de la cine ati putea primi sange in caz de accident, operatie sau de tratament special. Deoarece am fost intrebati si noi, de cateva ori, am considerat potrivit sa adunam aici informatie relevanta, in acest sens.

Cunoașterea grupei sanguine și a Rh-ului sunt esentiale pentru intampinarea incompatibilitatii, in cazul transfuziilor sau pentru donarea sangelui. Există doua sisteme OAB și Rh, cele mai cunoscute, care prin combinație pot determina 8 grupe sanguine:

  • A Rh pozitiv (A+)
  • A Rh negativ (A-)
  • B Rh pozitiv (B+)
  • B Rh negativ (B-)
  • AB Rh pozitiv (AB+)
  • AB Rh negativ (AB-)
  • 0 Rh pozitiv (0+)
  • 0 Rh negativ (0-)


Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sange, diferentiate pe baza prezenței aglutinogenelor și aglutininelor: grup O (grup zero) sau I, grup A sau II, grup B sau III și grup AB sau IV. Pot fi intâlnite denumirile OI, AII, BIII, ABIV.
Un studiu facut in 2012 ne arata procentul grupelor la nivel de populatie:

Sursa Wikipedia

In momentul de fata populatia Romaniei este estimate ca fiind de 19,135,379.

Sursa Worldometers


Sistemul Rh cuprinde doua grupe de sange diferentiate prin prezenaa sau absenta antigenului D, care determină Rh-ul pozitiv, iar absenta sa determină, Rh-ul negativ. Un individ este considerat Rh pozitiv daca eritrocitele sale exprima antigenul D, iar termenul Rh negativ se referă la absenta antigenului D. 

Stiati ca 85% din populație prezintă Rh pozitiv, iar 15% prezintă Rh negativ?

In functie de ce grupa sanguina ai poti sa primesti de la:
(Compatibilitatea grupelor de sânge ținând cont de sistemul OAB și de sistemul Rh
)

Cum ar fi daca am inceta sa mai credem ca, in situatia unei incercari adevarate, ne putem salva pe cont propriu? Cum ar fi daca am dona din timp, vazand donarea de sange ca parte a unui model de viata sanatos? Cum ar fi daca ne-am incuraja semenii, prietenii si familia sa doneze? Cum ar fi daca ne-am educa si copiii, in acest sens?

Doneaza din timp, pentru atunci cand nu vei avea timp s-o faci, ca sa salvezi pe cineva drag! Este foarte sanatos pentru trup si pentru suflet!


N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Partenerii nostri din acest program

INHT, MACROMEXH.EssersCertSIGNIQadsGrupul Digi | RCS & RDS,Universal SolutionX2 AdventureBucharest Running ClubItsy Bitsy, Fundatia Universitara AISTEDA, Fundatia Donatorilor Benevoli de SangeAMiCUS Bucuresti, Activator HUB, RingRingNutrivitaGetica OOHPaco Media, TOI Innovative Media, Joint Media, Way MediaFairway MediaBlitz TechnologyExpodom si Motion Vision Communication.

In Bucuresti, programul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

In Constanta, programul este sustinut local de Seaview AdvertisingCity Park Mall, Magazinele Brick si Radio Constanta.

, , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top