Loading....

Tristetile nu sunt obligatorii

 

La 3 ani de la #colectiv ar trebui sa fi inteles ca nu e nevoie mereu de cate o noua suferinta, pentru a putea sa ne mobilizam sa facem ceva, sa schimbam ceva in bine in vietile noastre. Asa cum am spus-o de mai multe ori, donarea de sange nu poate fi delegata. Este obligatia noastra morala, civica, umana iar intelegerea ei inseamna, la un nivel profund, asumarea de fapt a vietii.

Marti 30 Octombrie, cu ocazia tristei comemorari, holurile Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti au fost pline. Plimbandu-ne printre oamenii aflati pe holuri, in asteptarea triajului medical, am auzit pe cativa spunand ca e printre putinele ocazii in care se bucura ca stau la coada, chiar daca fac asta ca sa-si ofere propriul sange.

Ne-am bucurat si noi ca la apelul nostru au raspuns atat de multi oameni frumosi, pentru ca anul acesta, in trimiestrul III, cifrele nu au aratat deloc bine, recoltandu-se cu 500 de pungi mai putin decat in aceeasi perioada a lui 2017.

Bucuria a fost cu atat mai mare cu cat am intalnit inca de dimineata o echipa a TVR, de la Telefurnalul Matinal, condusa de Dorin Chiotea, cu care am putut sa parcurgem o parte din traseul urmat de donatori, de la receptia in Centru si pana la donarea efectiva.

Dupa discutia cu noi, reportajul a continuat intr-o alta parte a Centrului de Transfuzii, la laboratorul de testare markeri virali, locul unde bolile transmisibile sunt practic eliminate din circuitul de donare.

“Din punga de sange pe care noi o luam de la donator se fac doua, trei sau chiar mai multe componente. Sangele este testat, deci fiecare punga de sange nu pleaca la spital pana cand nu ies toate analizele, iar aceste analize dureaza 48 de ore. Se face procesarea, se face testarea, apoi se face validarea sangelui, se pun cap la cap toate analizele si abia dupa ce se mai verifica inca o data grupa sanguina, punga se stocheaza si poate sa plece la spital.” – Dr. Doina Gosa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti

Merita consemnat ca pana la finalul zilei de Marti 30.10.2018 s-au prezentat in Centru 286 de donatori, din care au fost recoltati 227. O remarcabila mobilizare, de care aveam cu totii nevoie, deoarece asa cum spuneam mai sus perioada anterioara a fost una slaba, in ceea ce priveste recoltarile. Ne dorim ca aceasta energie pozitiva, pe care am simtit-o stand de vorba cu oamenii veniti sa doneze, sa existe in Centrul de Transfuzie si in continuare, si sa intelegem pe deplin cu totii ca tristetile nu sunt obligatorii!

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange. Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Crucea Rosie Romana, Asociatia HEM, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, Smith&Smith, IQads, Universal Solution, Getica OOH, Radio Romania, Itsy Bitsy, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Smart Society si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare.

In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

, , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top