Loading....

#bloodfluencerii aleargă la Wizz Air Cluj-Napoca Virtual Marathon 2020

Anul 2020 a fost anul cu multe schimbări, adaptări la situație și găsirea de soluții pentru o nouă normalitate. Despre aceasta normalitate si despre parteneriatul cu programul nostru am stat de vorba cu dl. Horatiu Morar, organizator al Wizz Air Cluj-Napoca Marathon.

un interviu de Diana Petrescu

Horatiu Morar

Cine este Horatiu Morar? Care este implicarea ta în Runners Club și cum vezi prima ediție virtuala a WizzAir Cluj-Napoca Marathon?

Sunt fondator al asociației Runners Club Cluj-Napoca, infiintata in 2010. Anul acesta implinim 10 ani și ediția aniversară la care ne gandisem va fi cu totul atipică.

Totul a plecat de la idee generata într-un grup de prieteni, pasionați de alergat și de dorința de a transmite aceasta pasiune și către cei din jur. Asta ne-a dat o direcție. La început nu am avut un plan, dar cu timpul am realizat ca exista potențial și am început să creăm strategii și concepte, astfel ca după 10 ani am realizat peste 100 de evenimente și am format o comunitate de alergatori la nivelul orașului Cluj-Napoca. Comunitatea a pornit de la un nucleu mic, pe care l-am dezvoltat și am reușit sa formăm o comunitate de alergători, în cadrul căreia sa avem activități specifice, mai ales pe partea de antrenamente, în funcție de evenimente, de cateva ori pe saptamana.

În cei 10 ani am realizat un calendar de evenimente cu adresabilitate largă, plus antrenamentele tematice. Toate lucrurile au luat-o într-o direcție sanatoasa si a crescut numărul de organizatori, parteneri, sponsori, alergatori si automat numărul evenimentelor.

De cand ati început sa colaborati cu ONG-uri pentru susținerea cauzelor sociale și care este motivatia voastra?

De la început ne-am dorit sa ne implicam pe partea de cauze caritabile și nu am știu cum. Am avut niște limitari si am încercat sa gasim colaboratori care sa vina cu cauzele și să ne ajute pe partea asta, fiecare cu partea lui, dar încă nu a ieșit cum ne-am fi așteptat. 

Am încercat sa ne inspiram de la alte evenimente naționale, care susțin cauze sociale și sa preluam din modul lor de lucru. Avem cateva evenimente exclusiv caritabile, cum sunt Cross-ul Divelor sau Provocarea Spiridusilor, unde toți banii stransi sunt donati.

În ceea ce privește maratonul, am încercat sa lucram cu cateva cauze sociale. Nu putem sa lucram cu prea multe, pentru ca am simțit ca ar dilua conceptul evenimentului. Am încercat sa găsim câteva care sa aiba notorietate și experiența pe partea asta, astfel sa reusim sa crestem împreună.

Ce te-a atras la programul N-avem sange?!

Cu programul național  “N-avem sange?!” ar fi fost prima colaborare în acest an, la ediția fizica a maratonului din primavara, dar cum nu s-a putut să ținem competiția în contextul actual, ne-am dorit sa continuam colaborarea si in varianta de cursa virtuala.

Are donarea de sânge un ecou personal sau te-ai mai implicat în cauze similare?

Sincer nu, nu m-am implicat pană acum. Cand am vazut cauza voastra, mi-am dorit sa ne implicam mai mult, mai ales acum în aceasta criza sanitară, care a dat peste cap toate lucrurile normale. Cred că donarea de sange este foarte importantă, atât pentru sistemul sanitar cat și pentru pacient.

Avand in vedere anularea evenimentul fizic și oprirea înscrierilor, am reușit totuși să facem un concurs pe pagina noastra de Facebook. Celor care au donat sânge le-am oferit înscrieri gratuite la evenimentul care urmează. Am încercat sa incurajam donarea de sange într-o perioada dificila, de criza in care stocurile de sange au scăzut foarte mult. 

Cei care vor sa ne sustina cum pot sa facă asta în cadrul competiției virtuale?

Chiar daca este o cursa virtuala, cu limitarile ei, un avantaj foarte fain este acela ca pot participa alergatori de oriunde din lume, nu mai alergăm fizic impreuna, dar concuram impreuna.

Nu ne mai strangem cu toții la start, fiecare își face propriul traseu acolo unde se afla. Aceasta varianta are o oarecare flexibilitate, deși nu îți poate oferi aceeași atmosferă și incarcare emoțională, ca o cursa fizica.  

Pasiunea și munca organizatorilor, munca voluntarilor, susținătorii, momentele muzicale nu se pot recrea oricat de mult am încerca sau fiecare participant ar încerca sa creeze acea atmosfera de concurs. Atmosfera de la Cluj este impresionantă, deși acest gen de evenimente sunt inca in plina dezvoltare in Romania. Un eveniment de asemenea anvergura are nevoie de susținerea comunității locale foarte mult. Tot ansamblu este un spectacol, comunitatea locală nu este foarte mare și este greu sa le transmiți beneficiile evenimentului la nivel local și cele asupra sanatatii, lucruri care se construiesc în timp.

În timpul unei curse fizice este nevoie de o comunitate locală mare, care sa susțină alergătorii. La Cluj, am încercat sa construim asta încă de la început. Chiar am încercat să suplinim lipsa comunității locale mari prin punctele de sonorizare de pe traseu. Știm ca este dezolant sa alergi pe o zona cu puțini susținători, iar punctele de sonorizare te ajuta mult în acest sens, iti mentin motivatia pana la final.

Ce ar trebui sa stie alergatorii despre aplicație?

Din momentul în care am văzut ca lucrurile sunt blocate în a tine evenimente de acest gen am realizat ca avem două variante, fie sa renuntam, fie sa fim creativi și am preferat sa mergem pe varianta a doua.

Astfel ca am găsit un partener care sa ne sustina cu platforma si am încercat sa venim cu ceva în plus fata de simplele curse virtuale. Platforma este pe contul www.virtual.runnersclub.ro , fiecare participant trebuie sa își creeze un cont, după care își alege concursul la care participa și proba la care aleargă. Rezultatele se transmit automat dacă se utilizează aplicațiile cele mai cunoscute, Strava si Garmin.

Dacă un participant nu are cont pentru aceste aplicatii, platforma este compatibila si cu alte aplicații specifice de alergare, care sunt disponibile pe pagina evenimentul. Rezultatele se introduc manual la final probei și se pune linkul din aplicatie, pentru a verifica efectuarea cursei.

Cei care vor sa alerge pentru cauza voastra sa va contacteze direct, pentru a discuta beneficiile sustinerii voastre. Înscrierile se vor încheia pe 12 noiembrie, iar competiția se desfășoară pe durata a 8 zile.

Ce este frumos la cursele virtuale este ca poți sa alergi distanța pentru care te-ai înscris, de mai multe ori în acea saptamana. Aplicația îți face un clasament propriu și iti alege cursa cu timpul cel mai bun. Asta fiind o posibilitate de îmbunătățire a propriului timp, deși nu alergăm pentru timp, dar fiecare dintre noi vrea sa isi imbunatateasca rezultatul, fiind o competiție cu noi înșine în primul rand. 

Crezi ca este un act de curaj din partea voastra sa organizati competitia, si din partea alergatorilor sa participe?

Nu aș considera ca este un act de curaj, ci un act gandit, care respecta toate regulile în vigoare. Noi doar oferim o platforma in care alergatorii inregistreaza cursa, dar fiecare îsi organizeaza propria cursa.

În acest an sunt sute de organizatori la aceasta competiție, fiecare îsi organizeaza propria cursa, propriul traseul, ora de incepere, puncte de alimentare dacă vrea, prieteni care să-l susțină pe durata alergării.

Anul acesta sunt cam 1000 de alergatori la cursa virtuala. Desigur ca ne-am dori sa avem cati mai mulți participanți și să fie un eveniment cat mai mare, dar trebuie să luăm în calcul și perioada în care ne aflăm și situația prezentă. Cu menținerea cursei în formatul acesta, reușim sa le mentinem motivatia alergatorilor, fiind diferit sa te antrenezi pentru o cursa sau doar sa alergi din cand in cand.

Cand esti într-un program de antrenament pentru o cursa, iti gasesti altfel motivația de a alerga. In timpul cursei îți vei aminti de acea alergare pe care nu ai facut-o, asta avand un rol important în tot programul. Fiecare alergare conteaza, dar cel mai mult ar trebui sa ne antrenam partea de mindset, ca sa ne mentinem motivatia și focusul pana la final de cursa, indeplinindu-ne obiectivul propus la început.

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment: INHT, MACROMEXH.EssersCertSIGNIQadsGrupul Digi | RCS & RDS,Universal SolutionX2 AdventureBucharest Running ClubItsy Bitsy, Fundatia Universitara AISTEDA, Fundatia Donatorilor Benevoli de SangeAMiCUS Bucuresti, Activator HUB, RingRingNutrivitaGetica OOHPaco Media, TOI Innovative Media, Joint Media, Way MediaFairway MediaBlitz TechnologyExpodom si Motion Vision Communication.

In Bucuresti, programul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

In Constanta, programul este sustinut local de Seaview AdvertisingCity Park Mall, Magazinele Brick si Radio Constanta.

, , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top