Loading....

N-avem SANGE in Cluj-Napoca?!

Luna trecuta, mai exact pe 14.06.2019 de Ziua Mondiala a Donatorului, a avut loc primul eveniment marca “N-avem SANGE?!” in Cluj-Napoca. Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj-Napoca a fost gazda primei noastre activari, cu aceasta ocazie avand deosebita sansa sa cunoastem cativa dintre donatorii minunati, care doneaza cu regularitate la Cluj.

Aspectele organizatorice au fost realizate de catre trei studenti de anul I de la Cluj School of Public Health, condusi de colega noastra Diana Nemes, si cu ajutorul unor oameni absolut minunati de la Centrul REACTOR de Creație și Experiment Cluj-Napoca. Cei de la Centrul REACTOR au fost foarte dornici sa ajute la stimularea donarii de sange, asigurand donatorilor bilete gratuite la teatru.

Cornel Oltean este la a 5-a donare. In ultimul an si jumatate a donat de mai multe ori. Prima data a donat pentru un prieten de-al sau, apoi a continuat, avand in vedere importanta gestului. In dialog cu colega noastra Diana Nemes, la Centrul de Transfuzie Sanguina Cluj, Cornel a spus ca donarea nu este obligatorie, insa cetatenii nu sunt suficient de bine informati despre beneficii. Ar trebui sa existe mai mult spirit civic, iar donarea ar trebui sa se-ntample nu doar atunci cand primim ceva in schimb, a mai declarat Cornel.

Oana este avocat si doneaza, la Centrul de Transfuzie Sanguina Cluj, din 2014. A donat prima data la recomandarea unui prieten si i s-a parut atunci o chestie foarte tare. Atunci cand a fost intrebata de colega noastra Diana Nemes, Oana a spus ca oamenii nu doneaza pentru ca nu sunt educati in sensul asta, de la varste mai fragede. Ar trebui facut un demers amplu de informare din scoala sau macar de la liceu, pentru donarea de sange, a mai zis Oana.

Mihaela doneaza de anul trecut, din luna Iulie. Ea este la a treia donare si spune ca vine sa doneze, la Centrul de Transfuzie Sanguina Cluj, pentru ca este un gest foarte simplu, pentru cei care au nevoie de sange. Nu este niciun fel de efort din partea ei si in plus este important sa fim constienti de nevoile celor din jur, care sunt in spitale si care au nevoie de sange. In dialog cu colega noastra Diana Nemes, Mihaela a mai spus ca informatia despre lipsa sangelui transfuzional exista dar ca foarte multi oameni cred ca sunt altii care doneaza si atunci nu e nevoie sa se mai implice.

Sesiunea de testimoniale a fost un real succes, donatorii fiind deschisi si foarte receptivi. Feedback-ul obtinut este dovada ca SE POATE, daca ne dorim cu adevarat. Ideea proiectului “N-avem SANGE?!” a fost foarte bine primita, aprecierile din partea donatorilor si a membrilor centrului de donare nu au ezitat sa apara, iar noi suntem mai mult decat motivati sa mergem mai departe si sa ne marim echipa de parteneri si sustinatori in Cluj. Cu alte cuvinte, VA URMA!

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, Smith&Smith, Deutsche Leasing, Victron Energy, IQads, Universal Solution, X2 Adventure, Radio Romania, Itsy Bitsy, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Smart Society si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare.

In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

, , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top