Loading....

“Inimi tinere bat pentru tine” in Universitatea Politehnica Bucuresti

comunicat

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăriei Municipiului București,  împreună cu Centrul de Tineret al Municipiului București a inițiat, în cadrul temei ”Inimi tinere bat pentru tine”,  o serie de conferințe medicale în Universitățile din București.

Ieri un astfel de eveniment a avut loc la Universitatea Politehnică București, în prezența a aproximativ 150 de studenți. Tinerii au avut astfel ocazia să fie informați despre importanța donării de sânge, organe și celule stem. La eveniment au participat echipa de medici ai registrului, precum și președinții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, ai Asociației Române împotriva Leucemiei și ai Asociației Transplantaților din România.

Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România:

”Eu sunt beneficiarul acestui sânge. Singura șansă pentru mine ca să trăiesc și pentru cei ca mine este să facem transfuzii de sânge.

Doar 2 la sută dintre cetățenii din România donează sânge. În Austria procentul e de 66 la sută, iar în Franța și Germania procentul depășește 50 la sută.

Turkes Ablachim, Director Medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București:

”Aș vrea ca împreună să reușim să schimbăm mentalități, să fim cei care învățăm să ne gândim și la ceilalți. Îndemnul nostru este să vă gândiți că noi toți avem puterea să salvăm pe cel care poate fi în suferință. Medicii noștri din universități sunt alături de dumneavoastră să vă ofere toate informațiile pe care le doriți și să vă răspundă la întrebările pe care, poate, le aveți. Prin Administrația Spitatelor și Serviciilor Medicale București dorim să vă avem alături în toate acțiunile pe care dorim să le facem pentru sănătate, pentru noi. În aceste demersuri am colaborat cu domnul Marian Costache, inițiator al programului ”N-avem sânge!” și cu Centrul de Transfuzii Sanguine București și anii trecuți am demarat mai multe campanii de donare de sânge.”

Lucia Grijac, medic Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

”Suntem o instituție de stat a cărei misiune este de a găsi un donator compatibil neînrudit pentru orice pacient care are nevoie de transplant de celule stem și nu are în familie. Până la finalul anului 2018, în România aproximativ 60 de mii de oameni și-au dat acordul de a deveni potențiali donatori de celule stem. Trebuie să știți că o dată ce v-ați înscris în registru nu înseamnă că veți și dona. Șansa de a fi compatibil cu un pacient e cuprinsă între 1 la 200.000 până la 1 la 500.000. Deci lucrurile sunt diferite față de donarea de sânge.

Marian Costache, bloodFluencer, inițiator al programului ”N-avem Sânge!”:

”În mod consecvent se comunică doar starea de alertă în privința lipsei de sânge (…) Nu și-a pus nimeni problema să comunice și beneficiile donării recurente de sânge, lucru către care noi am încercat în ultimii ani, de când avem proiectul ”N-avem Sânge!” să ne îndreptăm. Împreună cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București vrem să construim comunitatea, adică să menținem un flux continuu de informații, să avem niște legături solide cu cei care donează în mod recurent, să le aducem lor recunoaștere și să le comunicăm, în continuare, avantaje și beneficii rezultate din donarea recurentă de sânge.”

Anca Mateescu, membru fondator al Asociației Române împotriva Leucemiei:

”Avem această asociație de 10 ani, fondată de supraviețuitori de leucemie, mulți dintre ei supraviețuitori prin transplant de la donatori. Pănă la înființarea Registurului Național de Donatori Voluntari, pacienții cu leucemie care nu găseau un donator compatibil printre rude nu prea aveau șanse la un transplant.”

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România:

”Sunt pacient și am beneficiat de transplant renal acum 15 ani. Șansa la o nouă viață pentru noi se face numai prin donare de organe solide, adică rinichi, ficat, plămâni și inimă. Până acum au beneficiat de transplant în centrele noastre din țară peste 4 mii de pacienți. În prezent pe lista de așteptare sunt peste 5500 de pacienți. Înscrierea în Registrul Național al Donatorilor este gratuită la orice agenție notarială.”

Următorul workshop pe aceeași temă va avea loc marți, 5 martie, la Academia de Studii Economice București.

În această săptămână echipa mobilă de recoltare de sânge de la Centrul de Transfuzie Sanguină București este prezentă la Universitatea Politehnică unde îi așteaptă pe studenți să doneze sânge.

În urma completarii unui chestionar al ASSMB, 28 la sută dintre tinerii prezenți la eveniment au donat sânge.

, , , , , , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura