Loading....

Faptele bune sunt contagioase

interviu de Marian Costache

M-am bucurat s-o vad Joia trecuta, la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului, in piata Charles de Gaulle, pe Laura Ivancioiu, jurnalist, antreprenor, blogger si sustinator fervent al donarii, cu-adevarat voluntare, de sange. Nu m-am putut abtine, asa ca i-am adresat Laurei cateva intrebari.

Am fost chit intr-un fel, ea nu se astepta s-o iau la intrebari, iar eu nu ma asteptam la o parte dintre raspunsuri. Imi doresc si eu foarte mult ca Laura sa aiba dreptate, si ca faptele bune sa fie intr-adevar contagioase.

Stiu ca donezi de foarte multa vreme, care este povestea ta ca donator?

Donez de foarte multa vreme si n-as putea spune ca am o poveste anume. N-am inceput sa donez pentru vreun cunoscut. Pur si simplu datorita campaniilor pentru donare, m-au convins toate aceste campanii si am inceput sa donez si eu. Donez destul de frecvent, de cateva ori pe an.

Esti la curent cu lipsa sangelui transfuzional, cu faptul ca Romania e intr-o situatie de avarie, semnalata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu 1,7-1,8% donatori?

Stiu ca este foarte mare nevoie de sange in Romania, si in Bucuresti dar si in provincie, stiu ca niciodata nu e suficient sange. Ma deranjeaza asta, nici nu stiu daca e corect ca daca are nevoie de sange un cunoscut, sa te duci sa donezi pentru el. Mi se pare ca e si cum ai avea “pile” la sange. Mi se pare asta o situatie infioratoare.

Drept pentru care e absolut normal sa donezi, iar toate prejudecatile astea din provincie, sau din educatia straveche, ca daca donezi sange nu e bine, ca devii dependent de donarea de sange, trebuie sa le eliminam cumva.

Ce crezi ca ai putea sa le spui celor care sunt apti sa doneze dar nu o fac? Cum ai putea sa-i convingi sa treaca de like-ul de pe Facebook si sa vina efectiv sa doneze in mod recurent?

Faptele bune cred ca sunt contagioase, cumva. Si atunci, prin exemplu personal, si vazand de la unul la altul… “Uite, eu ma duc sa donez”, iar lumea ma-ntreaba: “pentru cine?”. “Pentru nimeni, am donat pur si simplu, pentru ca asa trebuie.” “Ah, da?! Si faci asta des?” “Da.”

Cumva, daca mai aude cineva azi, mai aude cineva maine, donarea va deveni un obicei si pentru cei care pot sa doneze dar nu o fac in mod normal, dar ar trebui sa o faca. Prin exemplu personal am putea sa ajungem astfel la niste cifre mai bune la donarea de sange.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6RR9Oh4PMsM&feature=youtu.be]

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange. Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Crucea Rosie Romana, Asociatia HEM, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, Smith&Smith, IQads, Universal Solution, Getica OOH, Radio Romania, Itsy Bitsy, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Smart Society si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare.

In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

, , , , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top