Loading....

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Vouă vă plac filmele cu super-eroi? V-ați dorit, măcar o data, să fiți unul? 😊

Despre cât de ușor putem încerca acest sentiment, se scrie și se vorbește frecvent, atunci când vine vorba de nevoia de sânge și de viețile salvate. Cu toate că situația sângelui transfuzional e în continuare dificilă, cu toate că dramele și strigătele sunt cele care mișcă în continuare și aduc oamenii la centrele de transfuzie, în programul “N-avem SANGE?!” încercam pe cât posibil să ieșim din zona “salvatorului” și să sprijinim formarea unei rutine. Credem și sperăm că într-o zi, a merge la un Centru de Transfuzie Sanguină, va deveni un gest la fel de natural ca mersul la cinema. Sau în vacanță. Sau acolo unde ne place și ne bucurăm că facem și ne face bine. Dar încă nu suntem acolo.

În acest context, în care sub 2% dintre români donează sânge, deși dramele și strigătele de ajutor nu sunt puține, ne-am întrebat cam care e situația în cazul transplantului de celule stem, care este în multe cazuri singura variantă de tratament în cazul bolilor hematologice grave. Ne întâlnim frecvent, fie la Centrul de Transfuzie, fie în cadrul colectelor mobile, cu profesioniști care explică și încearcă să convingă donatorii sanguini să se înscrie în Registru Celule Stem – Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (registru-celule-stem.ro). Și pentru că se apropie Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, aniversată anul acesta în data de 16 Septembrie, i-am adresat lui Florin Onețiu – psiholog responsabil cu înscrierea donatorilor în RNDVCSH din cadrul CTS BUCUREȘTI – câteva întrebari despre ce inseamna acest Registru în care sunt înscrise 52 de țări, cât de ușor sau dificil este să convingă donatorii sanguini să se înscrie și, mai ales, unde ne situăm în acest sens în lista tuturor țărilor care sunt conectate.

un interviu de Andreea Timofte

Florin, înainte de toate, ai putea să ne explici cât mai simplu ce sunt aceste celule stem hematopoietice și care e rolul lor?

Celulele stem hematopoietice sunt celule universale, care iau naștere în măduva osoasă, iar la maturitate sunt aruncate în sânge și se transformă în orice tip de celulă pe care organismul o are, de exemplu: celule hepatice, cardiace, sanguine, pneumologice, etc.

Care sunt bolile care pot fi vindecate cu ajutorul unui transplant de celule stem hematopoietice?

Transplantul de celule stem hematopoietice ajută la vindecarea bolnavilor de leucemie sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Poți să ne spui care sunt criteriile după care se declară compatibilitatea dintre un pacient și un donator? Putem avea vreo analogie ușor de înțeles, așa cum e în cazul transfuziilor de sânge unde apelurile se fac pe grupa sanguină și RH? Întreb pentru că inclusiv pe site-ul registru-celule-stem.ro există un îndemn argumentat de faptul că șansele de a fi compatibil cresc cu cât vecinătatea este mai mare.

Înainte aș vrea să reamintesc un lucru. Grupele de sânge sunt gene moștenite de la părinți și determină configurația suprafeței celulelor roșii (eritrocitele), respectiv prezența anumitor antigene care ne ajută la determinarea grupelor de sânge.

În ceea ce privește compatibilitatea celulelor stem hematopoietice discutăm de profilul antigenului celulelor albe (leucocitar), denumit profilul HLA (antigenul leucocitar uman). Acest profil ajută la determinarea histocompatibilității (compatibilitatea dintre țesuturi), de care depinde succesul unei grefei (acceptarea organismului).

În donarea de celule stem hematopoietice, inițial se caută compatibilitatea printre frații și/sau surorile pacientului, fiind un procentaj de doar 25% dintre cazuri compatibili cu donatori înrudiți. În cele mai multe cazuri, pacienții au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice. Şansa de a găsi donatori compatibili depinde, în primul rând, de profilul genetic al pacientului/ei. Pentru persoanele care au gene HLA relativ comune, şansa de a găsi o persoană compatibilă este în medie de 1 la 500 000.

În acest moment, câți donatori sunt înscrisi în Registru și câți pacienți tratați în România?

Este bine de menționat faptul că donatorii înscriși în Registrul din România sunt donatori mondiali. Orice donator înscris poate dona pentru un pacient român sau strain și orice pacient român poate fi compatibil cu un donator strain.

La momentul actual, sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice aproximativ 97000 de persoane, 434 de pacienți transplantați și 41 de pacienți în așteptarea donatorului, potrivit datelor oficiale https://www.rndvcsh.ro/.

Cine și cum se poate înscrie voluntar în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din Romania?

Personele care se pot înscrie în Registrul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, o greutate de peste 50 kg, să locuiască pe teritoriul României și să aibă o stare de sănătate bună.

Înscrierea se poate face oricând prin prezentarea la cel mai apropiat centru de donare sânge. În timpul donării de sânge, se recoltează 10 ml de sânge în plus față de cantitatea de sânge recoltată sau cu probe de salivă pentru persoanele care nu donează sânge la momentul prezentării, pentru înscrierea în registrul donatorilor de celule stem.

E greu să convingi oamenii să se înscrie în acest Registru, și care este motivul pentru care oamenii nu se înscriu în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice?

Înscrierea în Registru este un act voluntar, gratuit, pus la dispoziția oamenilor de Ministerul Sănătății. În cadrul CTS București mă ocup de informarea persoanelor, donatorilor și nedonatorilor de sânge despre această metode de donare, iar scopul meu este de a transmite mai departe mesajul că un pacient își așteaptă donatorul și acel donator poate fi oricine dintre noi. Boala nu are vârstă, sex sau etnie și ne poate schimba oricând viața.

Principalul motiv pentru care o persoană refuză să fie înscrisă în Registru este lipsa de informare. Atât timp cât persoana află că își poate decide modul de donare (direct din măduva osoasă sau din sânge prin afereză), că înscrierea este un întreg proces mult mai amplu comparativ cu donarea de sânge și de durată, că donarea se face doar când există un pacient compatibil (acest lucru poate fi peste câteva luni sau zeci de ani) și că înscrierea este doar o intenție, aceasta decide sigur(ă) să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Ai vreo poveste, sau vreun exemplu pe care să ni-l spui, pentru a sublinia de ce e important să ne înscriem în acest Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice?

Aș vrea să vă fac cunoștință cu Stefania, persoana care din pacient a devenit prietenă a Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice:

Daca ar fi să ne întoarcem la analogia filmelor cu super-eroi, am putea vedea înscrierea în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice ca pe un casting în urma căruia poți primi un telefon în care ești anunțat că ai primit rolul principal. Dar nu e film. E viață!

La mulți ani tuturor Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice!

, , , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura