Loading....

Un SMS care mi-a facut ziua mai buna

Dl. Sebastian Statescu este Economist la Urgent Cargus, este donator de sange si este prietenul unui prieten de-al meu. Nu-l cunosteam pana zilele trecute, cand am vorbit la telefon. Am aflat doar ca a fost incantat dupa ce cu ocazia penultimei donari a primit, la cateva ore, un SMS de multumire de la Centrul de Transfuzie Bucuresti, de la numarul 07-42-88-00-88. Nu stiu daca mai stiti, e vorba de numarul acela cu “infinitul”, despre care va povesteam intr-un alt articol.

Pentru ca avem rareori sansa unor feedback-uri in direct, am zis ca toata povestea merita un testimonial asa ca l-am sunat pe dl. Statescu, sa-mi povesteasca ce si cum.

un interviu de Marian Costache

Sebastian Statescu: Eu sunt donator de ceva vreme si am inceput sa fac asta din dorinta de a face un bine, nu ca urmare a unei campanii sau ceva de genul acesta. Nu biletele la concerte sau alte tentatii de acest fel ma determina sa continui, ci faptul ca asa consider ca trebuie sa procedez in continuare.

Pe de alta parte insa, trimiterea SMS-ului de multumire a fost un gest foarte frumos si l-am receptat ca atare. Acel SMS nu a fost anuntat in vreun fel si nu ma asteptam sa-l primesc. Am fost, insa, foarte incantat de el, recunosc.

Marian Costache: La ce ora a venit, concret?

S.S.: Nu imi amintesc exact dar cred ca in cea de-a doua parte a zilei.

M.C.: De ce ati spus ca SMS-ul acela v-a facut ziua?

S.S.: In primul rand, pentru ca orice persoana este sensibila la un gest frumos, atunci cand primeste un multumesc sau alte lucruri de genul acesta. Apoi, acel mesaj aproape ca a-mblanzit intr-un fel, desi poate ca termenul e prea dur, a facut mai prietenos sistemul medical, care e perceput ca rigid. Ma rog, la Centrul de Transfuzie e o exceptie, oamenii sunt in general prietenosi cu donatorii dar cu toate astea, nu e caracteristic sistemului un astfel de gest, prin care sistemul medical a devenit mai apropiat de oameni.

Mi-am dat seama ca poate fi o asociatie implicata in povestea asta dar pana la urma nu conteaza, pentru ca efectul e acesta: arata ca sistemul de sanatate poate sa aiba si o latura frumoasa, mai prietenoasa, ca nu te priveste doar ca pe un anonim, care te duci sa donezi sange ori sa ceri un ajutor medical. Este vorba de un gest de prietenie, extrem de bine primit.

Ce ma mai gandeam eu, deoarece chiar astazi am fost din nou sa donez sange, ce m-ar motiva pe mine in plus, vorbim de lucruri simple dar care pot sa aiba efect. In timp ce stateam la usa unui cabinet, m-am uitat pe fisa respectiva, unde era mentionat ca sunt la cea de-a 9-a donare. Gandindu-ma ca urmatoarea ar fi a 10-a, un numar rotund, vine ideea de momente care pot fi punctate altfel, intr-un fel de ierarhie, daca nu e prea mult spus.

Fac o comparatie usor triviala, esti intr-un joc de computer si in functie de punctaj poti sa fii incepator, avansat, etc… La fel si aici, ai putea fi considerat donator incepator sau unul de top. E o forma de a motiva oamenii intr-un fel de cursa a faptelor bune si poate ar atrage noi persoane sa devina donatori, pentru ca cei mai multi dintre cei care vin sa doneze o fac pentru pentru cineva din familie sau pentru un prieten care are nevoie de sange. Fac asta o data si nu mai revin pentru alte donari. Ar fi o idee care poate ar convinge macar o parte dintre ei sa mearga mai des la donat.

M.C.: Inteleg, va atrag atentia ca marcarea unor momente speciale, unor performante sa zicem, din cariera unor donatori s-ar putea sa-i scindeze cumva si sa-i indeparteze de marea masa a donatorilor dar sigur ca da, ideea dvs. e de luat in calcul si de discutat. Nu va ascund, ca noi ca initiatori ai programului “N-avem SANGE” credem foarte mult in conexiunile puternice si autentice pe orizontala, intre oameni. Vedem in asta o cale pentru rezolvarea mai multor probleme, implicit a celei privind lipsa sangelui transfuzional.

Oricum va felicit pentru ca donati si pentru ca va pasa si multumim pentru acest feedback complet neprovocat, care este foarte valoros pentru noi!

One thought on “Un SMS care mi-a facut ziua mai buna

  1. Pingback: 2019, retrospectiva unui an deosebit – N-AVEM SANGE!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top