Loading....

Benyamin Saeednia, un #bloodFLUENCER convingator

Benyamin Saeednia este unul dintre cei mai entuziasti tineri din comunitatea noastra de #bloodfluenceri. L-am invitat sa aseze cateva randuri despre povestea lui cu alergarea si donarea de sange, in perspectiva Maratonului de la Bucuresti, din 12-13 Octombrie 2019. Nu de alta dar un asemenea vibe, cum are Benyamin, poate inspira foarte multa lume.

Salutare! Sunt Benyamin și mă pot lăuda cu titlul de #bloodFLUENCER din mai, când am avut șansa să susțin cauza N-avem SANGE la Semi Maratonul din București. Urmează o poveste despre cum vrem să aducem importanța donării de sânge și a sportului în ochii unui public cât mai mare.

M-am bucurat mult să alerg în calitate de #bloodFLUENCER, fiind oportunitatea perfectă să promovez și să încurajez donatul de sânge (al căruia sunt mare fan) în rândul unor oameni cu o gândire asemănătoare mie – peste 10.000 de oameni care credem în sport și o viață sănătoasă laolaltă, zic că e ceva. Și cumva atunci am văzut pentru prima oară ce fuziune frumoasă poate exista între donatul de sânge și alergat. Iar, cum lucrurile frumoase în viață se împart cu prietenii, m-am gândit să conving câțiva să se înscrie cu mine la maratonul din octombrie.

Așa au început întrebările „câți kilometri înseamnă un semimaraton?”, „21?! ești nebun?!”, „adevărul e că vreau de ceva timp să încep să alerg; crezi că m-aș descurca?” și altele. Mi-a plăcut foarte mult munca de convingere, probabil fiindcă majoritatea își doreau deja o experiență de genul unui maraton, care să reprezinte o provocare adevărată și mai ales să îi oblige să fie în formă (și știu asta fiindcă fix la fel a decurs și la mine prima înscriere:). Acum știi cum ne-am strâns 7 oameni, ce urmează să alerge în total 189KM pe 13 octombrie!

Acum vine un alt aspect drag mie când vine vorba de evenimente de genul. Faptul că poți alege o cauză pe care să o susții cum poți (nu că n-am putea face asta oricând, dar un maraton poate fi imboldul de care aveai nevoie; la mine așa funcționează). Și, cum aparent cei mai mulți din echipă simpatizau deja cauza N-avem SANGE, ne-am pus pe gânduri în căutarea unor metode de a veni în ajutor, cum putem și noi.

Astefel am luat legătura cu Marian Costache, cu care ne-am întâlnit la o bere pentru a discuta despre planul nostru și …așa am ajuns aici, eu scriind acest articol, iar tu citindu-l 🙂 Noi, cei 7 curajoși, ne-am propus să atragem atenția asupra importanței donării de sânge. Și asta nu e tot, fiindcă avem de povestit și despre beneficiile de care ne bucurăm la fiecare donare. Am citit tot ce presupune o donare și am selectat cele mai relevante aspecte pentru cine nu știe exact cu ce se mănâncă. Așadar, o singură donare de sânge înseamnă:

   – o viață salvată; nu ajutată sau încurajată, salvată (gândește-te ce înseamnă lipsa sângelui necesar pentru o operație);

   – un control medical și analize de sânge, gratis – știi cum e cu analizele, e întotdeauna util să faci una și nu știi niciodată ce rezultate pot apărea;

   – împrospătarea sângelui și a sistemului tău imunitar – care îți fac foarte bine pe termen lung;

  – puncte de apărare bonus împotriva bolilor cardiovasculare, șocurilor hemoragice și a cancerului;

  –  că ficatul tău îți va mulțumi;

Pe scurt, numai de bine. Și pentru cine dă, și pentru cine primește, pe tipul win-win. Și donarea de sânge nu e un proces de lungă durată, stresant, sau înspăimântător. Există o aplicație prin care te poți programa când vrei tu, ca să nu stai la nicio coadă și să termini în 30 de minute (sau 45, dacă ești ca mine și nu înțelegi din prima pe unde sunt scările). Și aș spune că e cel puțin interesantă experiența: intri acolo, completezi niște foi, un doctor confirmă că ești apt pentru donare (asta înseamnă că nu trebuie să îți faci tu griji dacă poți sau nu dona; dacă nu e bine pentru tine din orice motiv, nu îți permit ei să îți faci rău), treci printr-un test rapid de sânge (o înțepătură în deget, care gâdilă), după care te pui pe scaunul de om mare și stai întins 7 minute, cât are loc donarea propriu-zisă. La final primești o scutire de la muncă/școală pe o zi, reduceri la transport în comun și niște bonuri de masă.

Acuma, de încheiere cumva, mie unul donatul de sânge mi se pare unul dintre acele lucruri universal bune în viață. Adică presupune numai lucruri frumoase și benefice, cel care donează sânge face o faptă bună și ajută pe cineva, iar în schimb se îmbunătățește și propria sănătate; cel care are nevoie de sânge va putea face operația și îi cresc semnificativ șansele de a se face bine. Nu există niciun „dar” în toată povestea, toată lumea e fericită. De fapt, donatul de sânge e un act frumos, dar contagios. Ăsta e singurul „dar” 🙂 Eu unul am două donări până în prezent și, după calculele mele, peste 20 de donări până voi împlini 25 de ani.

Dacă ne cunoaștem deja sau, eu știu, ți-ar plăcea să strângem mână călduros și să aflăm câte ceva unul despre altul, propun să ne întâlnim direct la o donare de sânge! Planul este să merg undeva spre sfârșitul lunii octombrie, deci poți să-mi dai un mesaj pe Facebook și punem de-un rendez vous (mesajul pe social media se aplică și pentru cei care au întrebări sau vor să afle mai multe despre donatul de sânge)!

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, Smith&Smith, Deutsche Leasing, Victron Energy, CertSIGN, Gerocossen, IQads, Universal Solution, X2 Adventure, Bucharest Running Club, Radio Romania, Itsy Bitsy, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Smart Society si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare.

In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

, ,

One thought on “Benyamin Saeednia, un #bloodFLUENCER convingator

  1. Pingback: 2019, retrospectiva unui an deosebit – N-AVEM SANGE!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top