Loading....

Donatori in numar mai mare in primul trimestru din 2018, la CTSB,

Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti a inregistrat in primul trimestru din 2018 un numar de donatori cu 5,3% mai mare, decat in aceeasi perioada din 2017. Cresterea, chiar daca pare modesta, este una constanta si se regaseste raportat la fiecare luna in parte. Cu alte cuvinte in fiecare luna, Ianuarie, Februarie si Martie, au fost cu aproximativ 250 de donatori sanguini mai multi decat in lunile corespondente din 2017.

“Acest lucru il putem pune pe seama programului “N-avem SANGE”, care este intr-adevar cel mai vizibil program pentru stimularea donarii voluntare de sange, de pana acum. Este clar si ne bucura asta, ca o parte din societate s-a trezit si constientizeaza nevoia de sange si cum aceasta ne poate pune pe toti sub risc. Totusi, pana la starea de normalitate mai avem cale lunga” a declarat Dr. Doina Gosa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Datele colectate de centrele de transfuzie arata ca in ultimii ani, aproape 80% dintre donatorii care ajung in centru vin doar pentru o singura data, iar asta doar atunci cand au pe cineva apropiat, care are nevoie de sange.  “E inca prea devreme sa vedem daca aceasta tendinta s-a schimbat in 2018 si nu intelegem pe deplin acest fenomen, dar ne dorim sincer sa schimbam statistica asta. Din acest motiv ne gandim sa pornim in lunile urmatoare o cercetare, pentru a afla cum gandesc acesti donatori ocazionali. Peste un milion de oameni sunt potential donatori in Bucuresti, iar daca doar 10% dintre acestia ar dona, am avea un numar de donatori mai mare decat dublul celui pe care-l avem in prezent”, a mai declarat d-na Gosa.

“N-avem SANGE” a fost gandit inca de la inceput ca un proiect pe termen lung, ce are ca scop schimbarea mentalitatilor si perceptilor vis-à-vis de donarea de sange. Proiectul se adreseaza tuturor, insa are in centrul atentiei tinerii. “Ne-am bazat insa de la-nceput si ne bazam in continuare pe tineri si mai ales pe cei educati, ca vor intelege mesajele noastre si ca ne vor ajuta sa ducem acest proiect mai departe, spre binele nostru, al tuturor”, spune Marian Costache, unul dintre initiatorii programului.

“Lucrez de peste 20 de ani in Publicitate si am fost implicat in tot felul de proiecte. Cu toate astea, “N-avem SANGE” reuseste inca sa ma surprinda, in fiecare saptamana. Asta pentru ca am avut ocazia sa cunosc tot felul de oameni. Unii, cum spuneam, au fost extrem de inimosi, dispusi sa ajute si sa ne ajute, inca din prima clipa. Ma refer aici atat la parteneri cat si la donatorii cu care am stat de vorba sau cu care am filmat diverse testimoniale. Sigur ca am intalnit insa si oameni aflati intr-o alta energie, oameni care bodogane fara intrerupere sistemul, si care asteapta mereu solutia de la altii, fara sa-nteleaga ca problema sangelui transfuzional nu poate fi rezolvata decat cu o mai mare solidaritate si printr-o educare sistematica”, a mai declarat dl. Costache.

Mai departe de cresterea numarului de donatori, programul are in plan sa aduca in atentia donatorilor eligibili, benefiiciile donarii regulate de sange, atat pentru starea lor de sanatate cat si pentru calitatea actului medical, a numarului mai mare de produse sanguine obtinute de la un donator consecvent.

“5,3% poate parea oricui o crestere modesta dar este una solida, pentru ca se regaseste in fiecare luna si speram ca de-acum incolo donatorii sa vina mai des. Totusi, am constatat cu parere de rau ca inca prea putina lume stie ca anumite produse sanguine nu se pot obtine decat din sangele donatorilor care vin cu regularitate in centru. La fel este si cu sangele necesar copiilor.

Nu in ultimul rand, asa cum am discutat deja in cadrul programului “N-avem SANGE”, ne dorim ca donatorii eligibili sa inteleaga la un nivel superior beneficiile donarii de sange asupra starii lor de sanatate. Mai departe de bonuri de masa, bilete la teatru sau scutiri la transport, donarea regulata de sange poate aduce donatorilor beneficii, ce nu pot fi cuantificate material in vreun fel” a declarat Corina Posea, Medic Hematolog la Centrul de Transfuzie Bucuresti.

“N-avem SANGE” este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange. Partenerii din acest program, pana in acest moment, sunt Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Crucea Rosie Romana, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, Smith&Smith, IQads, Universal Solution, Getica OOH, Radio Romania, Itsy Bitsy, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Smart Society si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare. In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

, , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Back To Top