Loading....

Povestea păsării Colibri și donarea de sânge

articol de Loredana Bobei

Auzim deseori în jurul nostru despre implicare socială, despre responsabilitate.

Unora dintre noi ne place să donăm haine, mâncare, bani, altora să plantăm copaci, unii participăm la evenimente de ecologizare. Cu toții ne mobilizăm la o “strigare”, la un apel, fie că e vorba de a ieși în stradă pentru o manifestație sau pentru o curățenie zdravănă de primăvară.  E cu eliberare de oxitocină și ne place. Simțim apartenență la o comunitate cu care ne identificăm, simțim conexiune.

Diferența o face însă consistența.

E distractiv să particip de două ori pe an la evenimente de ecologizare, însă cu adevărat responsabil mă face comportamentul susținut cu asumare, până devine stil de viață. Când sunt atent de dimineață până seară, în fiecare zi și în orice loc în care merg, la atitudinea mea față de mediu. Iar acesta e doar un exemplu.

Tot o formă de responsabilitate este și donarea de sânge. Și tot consistența face diferența!

Da, fiecare dintre noi ne mobilizăm atunci când o persoană cunoscută are nevoie de ajutor. Sau când există un apel la nivel național (vezi Colectiv). Însă ce trebuie să înțelegem este nevoia de recurență. Subliniez recurență.

Donarea recurentă de sânge ajută spitalele să asigure stocuri de sânge pentru acele cazuri “normale”, oricât de ciudat ar suna termenul în acest context. Iar aceste cazuri normale nu sunt deloc puține și nu sunt deloc mai puțin importante. Nu poate fi vorba de “mai puțin important” când e vorba de viața unui om. Iar dacă nu auzim de ele, asta nu înseamnă că nu există.

Dacă facem un exercițiu scurt de imaginație și ne gândim în ce cazuri oamenii au nevoie de sânge –  de la operații simple, punctuale, până la cazuri complicate de patologie cu istoric sau la evenimente neprevăzute precum accidentele – iar apoi înmulțim cu numărul de spitale la nivel național, rezultatul e cel puțin înfiorător. Și dacă mai luăm în calcul faptul că sângele e un țesut viu, care nu poate fi stocat multă vreme pentru că se deteriorează, atunci e mai mult decât evidentă nevoia constantă de sânge în spitale. Deci, nevoia de donare recurentă și constantă.

Hai să nu mai așteptăm să ni se spună de la spitale: “N-avem sânge!”. Pentru că avem, fiecare dintre noi! Și nu e nimic mai nobil și mai altruist decât să oferi din ceea ce ai, cu atât de puțin efort. Nu primești în schimb o medalie, o insignă sau aplauze. Primești ceva mult, mult mai prețios: recunoștința unei inimi care va continua să bată.

De ce să faci asta?

Nu am un motiv universal valabil. Motivațiile sunt diverse și e normal să fie așa.  Am însă o povestioară:

Se spune că într-o pădure izbucnise un incendiu devastator, iar o pasăre Colibri tot ducea apă în cioc, ca să stingă focul. Toate celelalte animale, înnebunite de spaimă, fugeau care încotro. Pasărea Colibri continua să care apă cu ciocul.

Un tigru, conștient de zădărnicia demersului păsării, îi atrase atenția: “Ești nebună? Crezi că poți stinge focul ăsta imens cu stropul de apă pe care-l duci tu?”

Pasărea Colibri îi răspunse cu calm: “Eu fac partea mea…”

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Partenerii nostri din acest program

INHT, MACROMEXH.EssersCertSIGNIQadsGrupul Digi | RCS & RDS,Universal SolutionX2 AdventureBucharest Running ClubItsy Bitsy, Fundatia Universitara AISTEDA, Fundatia Donatorilor Benevoli de SangeAMiCUS Bucuresti, Activator HUB, RingRingNutrivitaGetica OOHPaco Media, TOI Innovative Media, Joint Media, Way MediaFairway MediaBlitz TechnologyExpodom si Motion Vision Communication.

In Bucuresti, programul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

In Constanta, programul este sustinut local de Seaview AdvertisingCity Park Mall, Magazinele Brick si Radio Constanta.

,

One thought on “Povestea păsării Colibri și donarea de sânge

  1. Pingback: Donând sânge, veți primi ceva prețios: recunoștința unei… – www.giurgiuonline.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top

Descoperă mai multe la N-AVEM SANGE?!

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura