articol de Loredana Bobei
Dacă și tu ai fost refuzat de la donare pe motiv că ai nivelul de hemoglobină scăzut, nu te impacienta! Situațiile acestea sunt foarte des întâlnite, pentru că nivelul hemoglobinei poate varia de la persoană la persoană și poate fi influențat de o serie de factori, despre care o să povestim puțin mai târziu.
Pentru început însă, e important să înțelegem ce este hemoglobina și ce rol are ea în organism.
Ce este hemoglobina?
Hemoglobina este proteina care se găsește în celulele roșii ale sângelui (numite și hematii sau eritrocite) și care are rolul de a transporta oxigenul de la plămâni la toate celulele corpului și de a aduce dioxidul de carbon din corp înapoi la plămâni. Ea dă culoarea roșie e sângelui și este alcătuită în mare parte din fier. Un nivel scăzut al hemoglobinei duce la apariția anemiei.
Nivelurile optime ale hemoglobinei
Nivelul hemoglobinei diferă de la persoană la persoană în funcție de sex și vârstă, însă parametrii optimi (exprimați în grame / decilitru) pentru adulți sunt:
- 14,0 – 17,5 g/dl la bărbați
- 12,3 – 15,3 g/dl la femei
Simptome și cauze ale hemoglobinei scăzute
Un nivel scăzut al hemoglobinei se remarcă fizic prin paloare, amețeli, dureri de cap, dificultate în respirație, păr și unghii fragile, friabile, oboseală, zgomote în urechi.
Nivelul hemoglobinei poate scădea din diferite cauze, cel mai adesea fiind vorba de o pierdere de sânge abundentă – răni, traumatisme, intervenții chirurgicale, menstruație etc.
În multe cazuri, nivelul scăzut al hemoglobinei poate fi asociat și cu diferite afecțiuni sau boli precum leucemie, afecțiuni ale ficatului, rinichilor etc.. Și, destul de frecvent, nivelul hemoglobinei este influențat de stilul de viață, stres, oboseală și alimentație deficitară. Vestea bună este că aceste ultime aspecte sunt cel mai ușor de identificat și corectat!
Cum să crești nivelul hemoglobinei în mod natural
Începe cu odihna și expunerea cât mai scurtă la factori de stres. Include sportul, mișcarea și activitățile relaxante în viața ta. Nu uita că cel mai simplu și cel mai la îndemână tip de mișcare este mersul pe jos.
Fii atent la ce și cum mănânci. Include în alimentația ta cât mai multe alimente bogate în fier, minerale și vitamine – în special Vitamina C, întrucât fierul se absoarbe mai repede și mai bine în prezența ei.
Dacă nu știi cu ce să începi, ți-am pregătit mai jos câteva recomandări:
- Carne roșie, ficat, fructe de mare – printre cele mai recomandate alimente de origine animală pentru creșterea hemoglobinei, datorită conținutului ridicat de fier.
- Legumele cu frunze verzi – spanac, salate;
- Leguminoase – fasole, năut, linte, mazăre;
- Pătrunjel – planta minune extrem de bogată în substanțe nutritive. Conține mai mult fier decât spanacul, vitamine A, B,C, K, acid folic, fosfor, potasiu, magneziu, betacaroten, uleiuri esențiale.
- Sfecla roșie – are un conținut ridicat de fier, dar și acid folic, potasiu și fibre.
- Morcovul – numit și “aliment-medicament” datorită nivelului ridicat de vitamine C, B și minerale: potasiu, calciu, magneziu. Morcovul își păstrează proprietățile nutritive chiar și gătit, însă e și mai bine dacă incluzi sucul de morcovi sau chiar morcovii cruzi ca gustări între mese;
- Rodia – are valori nutriționale excepționale, conține antioxidanți, fier, acid folic, vitamine A, C și E.
- Banane – conținut ridicat de fier și potasiu.
După donare, dacă decizi să alegi prima recomandare de pe lista noastră, mai avem încă una pentru tine. Nu un pahar de vin roșu cum te-ai astepta, ci unul de vin alb, închinat în cinstea gestului tău nobil! Spunem asta intrucat vinul rosu are polifenoli, care inhiba absorbtia fierului, este adevarat a celui de origine vegetala, nu a celui de origine animala.
N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, iar in capitala acesta se desfasoara pentru si sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.
Partenerii nostri din acest program
INHT, MACROMEX, H.Essers, CertSIGN, IQads, Grupul Digi | RCS & RDS,Universal Solution, X2 Adventure, Bucharest Running Club, Itsy Bitsy, Fundatia Universitara AISTEDA, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, AMiCUS Bucuresti, Activator HUB, RingRing, Nutrivita, Getica OOH, Paco Media, TOI Innovative Media, Joint Media, Way Media, Fairway Media, Blitz Technology, Expodom si Motion Vision Communication.
In Bucuresti, programul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.
In Constanta, programul este sustinut local de Seaview Advertising, City Park Mall, Magazinele Brick si Radio Constanta.
De sfecla rosie de exemplu am stiut ca este indicat pentru cresterea hemoglobinei, dar de naut, fasole, banane n-am stiut. Multumesc pentru informatiile utile!
Cu mare placere! Donezi?
Mulțumesc pentru informații. De 2 ori am fost respinsă de la donat. Prima oara a fost greșeală mea pt ca m am grăbit după menstruație, dar acum chiar nu. O sa am grija de acum .
Cu mare placere! <3