Loading....

#NEXTBLOODFLUENCER

Donarea de sânge şi grupa AB

Video

Ghid PDF

Sistemul ABO

Tu îți cunoști grupa de sânge? Este foarte important să îți știi grupa de sânge, din cel puțin 2 motive:

  • Pentru a primi și a dona sânge. În cazul transfuziilor, cunoașterea grupei de sânge este esențială, pentru că dacă se folosește un alt tip de sânge se poate ajunge la complicații și chiar la deces.
  • Cunoașterea grupei sanguine (prin analiză de laborator) este esențială și în cazul unei sarcini (grupa de sânge a tatălui și grupa de sânge a mamei, cât și Rh).

Determinarea grupei de sânge și a Rh-ului este simplă, se obține din sângele recoltat din deget sau din venă. Nu este nevoie de o pregătire specială și nici nu este influențată de alimentația din cursul dimineții.

Sistemul AB0: este sistemul care are la bază 2 aglutinogene (antigene) (A, B) și 2 aglutinine (anticorpi) (anti-A și anti-B).

Sistemul Rh: clasifică sângele uman în funcție de prezența sau absența unor proteine pe suprafața hematiilor.

Sistemul Rh ține seama de cea mai importantă proteină: factorul D (antigenul D). Dacă pe membrana hematiilor unei persoane este identificat antigenul D, atunci se consideră că persoana este Rh+ (pozitiv), dacă nu este identificat antigenul D se consideră că persoana este Rh- (negativ).

Există și alte sisteme de clasificare a grupelor de sânge: Kidd, Kell, Duffy, MNS și Lewis.

Bine de ştiut despre grupa AB

● Dacă ai grupa de sânge AB, atunci faci parte din categoria oamenilor cu cea mai rară grupă de sânge. Conform studiului din 2012, despre care am mai povestit în episoadele anterioare, 7% din populația României are grupa AB+ și doar 1% grupa AB-.

● Din fericire, aceasta grupă de sânge este compatibilă cu toate celelalte grupe sanguine astfel că, la nevoie, pacientul poate primi sânge de la oricare din grupe, cu mențiunea că cei cu Rh negativ pot primi doar de la grupele cu Rh negativ. Așa cum cei cu grupa 0 sunt denumiți “donatori universali”, cei cu grupa AB+ sunt “primitori universali”. E important să menționăm însă că din punct de vedere medical, aceste noțiuni generice nu mai sunt aplicate, iar transfuziile de sânge se fac ținând cont nu doar de grupă și Rh, ci și de niște subtipuri ale grupelor sanguine.

● Dacă ai acest tip de sânge, atunci ai antigene A și B și în sângele tău nu sunt prezenți anticorpii A sau B în plasma.

● Există voci care spun că cei care au grupa de sange B si AB sunt cei mai predispuși la apariția bolilor de inimă, întrucât aceștia prezintă o frecvență mai mare a inflamațiilor în organism, fapt asociat cu afecțiunile cardiace. Sau că au predispoziție pentru lupus, scleroză multipla și cancer ovarian.

● Deși niciun studiu nu a relevat probe valide privind legătura dintre grupele de sânge și trăsăturile de caracter, despre persoanele cu AB se spune că sunt foarte active, au tendința de a se suprasolicita (compromițându-și imunitatea), sunt determinate, gândesc și acționeaza în spiritul corectitudinii, sunt răbdătoare și au o mare putere de concentrare

IMPORTANT! Te rugăm să ai în vedere că între grupa de sânge şi starea ta de sănătate nu există o legătura directă, un stil de viaţă sănătos contând mult mai mult.

Compatibilitate

Back To Top