Loading....

#NEXTBLOODFLUENCER

Donarea de sânge şi frecvenţa

Video

Ghid PDF

Bine de ştiut pentru început

● Când ești sau intenționezi sa devii donator fidelizat, frecvența cu care poți dona sânge este unul din lucrurile pe care vrei să le ai în vedere. Înainte de toate, îți reamintim că donatorul fidelizat este acea persoană care donează sânge la intervale de timp mai mici de 6 luni.

● În medicina modernă se practică mult mai rar transfuzarea de sânge integral/total, în funcție de situație și sunt mai degrabă folosite produsele sanguine (componente sanguine eritrocitare, trombocitare, plasmatice) indicate specific în terapia medicală modernă.

● Frecvenţa, respectiv perioada de aşteptare între donări depinde de tipul donării: sânge total, plasmafereză, trombocitafereză sau autotransfuzie.

Frecvenţă ǀ Sânge total

Pentru donarea de sânge total, se recoltează 450 ml de sânge. Un adult mediu are 4,5–5l de sânge, ceea ce înseamnă că această cantitate recoltată reprezintă mai puțin de 10% din volumul total de sânge. Oricum, sângele recoltat se reface ca volum în maxim 48 de ore, iar celular în aproximativ 4 săptămâni.

Durata minimă între 2 donări de sânge total este de 8 săptămâni,cu mențiunea că pentru femei există o limită de 4 donări/an, iar pentru bărbați de 5 donări/an. Există aceste limitări tocmai pentru a nu forța anemierea organismului donatorului.

Frecvenţă ǀ Plasmafereză

Donarea de plasmă (plasmafereză) este o procedură care dureaza 50 -60 de minute. Cu ajutorul unui separator, plasma este separată de celelalte componente ale sângelui care sunt restituite donatorului.

Din acest motiv, spre deosebire de donarea de sânge total, intervalul dintre două donări de plasmă este de 2 săptămâni.

Distanța dintre o donare de sânge total și o ședință de plasmafereză este de minim o lună.

Frecvenţă ǀ Trombocitafereză

E posibil să fi auzit/văzut deja în conținutul diverselor apeluri că anumiți pacienți au nevoie de trombocite. Acestea sunt necesare cu precădere în tratamentul diverselor tipuri de cancer, leucemii, transplanturi etc..

Donarea de trombocite (trombocitafereză) se face printr-un aparat special de afereză care extrage trombocitele împreună cu o cantitate redusă de plasmă, returnând în fluxul de sânge celulele roșii și cea mai mare cantitate de plasmă.

Durata unei astfel de recoltări este de aproximativ o oră, iar intervalul dintre doua trombocitafereze este de 4 săptămâni.

Frecvenţă ǀ Autotransfuzia

● Autotransfuzia poate fi efectuată de pacienții eligibili, care au o intervenție chirurgicală programată, iar frecvența de recoltare poate fi de o unitate pe săptămână, cu ultima unitate prelevată cu maxim 72 de ore înainte de operație.

IMPORTANT! Managementul intervalului între donări (indiferent de tipul acestora) va fi făcut şi de medicul evaluator.

Back To Top