#NEXTBLOODFLUENCER
Donarea de sânge şi etapele ei
Video
Ghid PDF
Bine de ştiut pentru început
● În fiecare municipiu de județ există un Centru de Transfuzie unde se poate dona sânge.
● În București există 4 astfel de centre: Centrul de Transfuzie Sanguină București, Spitalul Universitar de Urgență București, Centrul de Transfuzie Sanguină Col.Prof.Dr. ”Nicolae Nestorescu”, Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București.
● Centrele de transfuzii sunt responsabile cu recoltarea, testarea, procesarea, stocarea și apoi distribuirea sângelui și a componentelor sanguine către spitalele din județ.
De asemenea, centrele de transfuzii au posibilitatea de a organiza colecte mobile, în care un autobuz special dotat („centru mobil”) sau un microbuz cu o echipă formată din medic, asistenți și registratori medicali se poate deplasa la o firmă sau instituție pentru a recolta sânge de la donatori. Colectele mobile se organizează la cerere, de obicei pentru un număr de minimum 50 de persoane.
Etapele donării de sânge
Pasul 1. Înregistrarea ca donator
Identificarea donatorului sau a potenţialului donator se face în baza unui act de identitate valabil (CI, paşaport, permis de conducere auto) pe care trebuie să îl ai la tine. În primul rând, va trebui să completezi un scurt chestionar de autoexcludere cu date generale privind starea ta de sănătate. Cunoaşterea acestor elemente de către personalul medical este esenţială pentru o evaluare corectă a admisibilităţii tale la procesul de donare.
IMPORTANT! Trebuie să fii complet sincer(ă) atât în completarea chestionarului, cât şi faţă de personalul medical cu care vei interacţiona ulterior, astfel încât să se evite transmiterea prin sânge a unor eventuale boli şi punerea în pericol atât a sănătăţii tale în timpul procedurii de donare, cât şi a sănătăţii persoanei către care este transmis sângele donat.
După prezentarea chestionarului completat, a actului de identitate şi a carnetului de donator (dacă deja îl ai), se eliberează o foaie de lucru pe care o vei prezenta la cabinetul de consultaţii la care vei fi repartizat(ă).
Pasul 2. Examinarea în vederea triajului
Triajul medical include două părţi distincte. O dată consultaţia realizată de un medic care:
- va evalua chestionarul de autoexcludere completat
- îţi va cere suplimentar informații din trecutul tău medical, faţă de datele completate în fişa-chestionar – această discuţie medicală predonare este confidenţială iar scopul ei este asigurarea că donarea nu prezintă vreun risc, atât pentru donator, cât şi pentru primitor;
- îţi va măsura greutatea, temperatura, tensiunea arterială, pulsul etc.
Cel de-al doilea element al triajului constă în controlul biologic predonare. Mai exact, într-un alt cabinet ţi se va lua o picătură de sânge din vârful degetului pentru a se determina nivelul glicemiei, hemoglobinei. În funcţie de aceste rezultate, dar şi de consultaţia realizată de medic, vei fi declarat(ă) apt(ă) sau nu pentru donarea de sânge.
Pasul 3. Recoltarea de sânge
Donarea propriu-zisă are loc sub supravegherea continuă a personalului specializat, cu utilizarea de fiecare dată a unei truse sterile, de unică folosinţă. Donarea constă în recoltarea unei cantităţi de 450 mililitri de sânge, care poate dura aproximativ 10 minute.
După ce aceasta s-a încheiat, nu este recomandat să te ridici brusc. Rămâi cel puțin 10 minute în scaun și bucură-te de sentimentul care se instalează. Nu în fiecare zi ai ocazia să salvezi 3 vieți!
Te rugăm să reţii
● Pentru parcurgerea întregului proces de donare şi urmarea corectă şi completă a tuturor etapelor obligatorii te rugăm să îţi aloci cel puţin o oră. Durata poate varia în funcţie de numărul persoanelor prezente la donare.
● Te rugăm să tratezi tot personalul cu respect şi să urmezi recomandările şi deciziile cadrelor medicale, chiar dacă acestea se finalizează cu excluderea ta temporară ori definitivă ca donator de sânge. La baza acestor decizii se află atât experienţa medicală în special în procesul donării de sânge, cât şi respectarea reglementărilor legislative în materie iar în final deciziile sunt luate având în vedere atât starea ta de sănătate, cât şi pe cea a primitorului.
● Nu te descuraja dacă nu poţi dona sânge! Poţi oricând susţine această cauză prin implicarea în proiectele de conştientizare ca voluntar, ambasador etc.!