Loading....

#NEXTBLOODFLUENCER

Donarea de sânge şi băuturile

Video

Ghid PDF

Bine de ştiut pentru început

● Donarea de sânge este un gest minunat pe care îl poți face, iar pentru ca acesta să se petreacă în condiții optime și fără situații neprevăzute, este important să te hidratezi corespunzător, consumând multe lichide: apă, ceaiuri și sucuri naturale.

● Este foarte important sa fii hidratat, pentru a evita leșinul și amețelile frecvente după donarea de sânge, provocate de scăderea tensiunii arteriale.

● De asemenea, evită sa consumi băuturi cu cofeină, deoarece acestea vor elimina apa din organism. Evită și băuturile energizante și carbogazoase.

● Un alt lucru interzis este consumul de băuturi alcoolice, de orice tip ar fi acelea. Alcoolul poate influența negativ procesul de donare și poate provoca reacții adverse. De obicei, se recomandă evitarea consumului de alcool cu cel puțin 72 de ore înainte de donare.

Importanța apei

Aproximativ jumătate din sângele pe care îl donezi este alcătuit din apă. Aportul adecvat de apă înainte de donarea de sânge este esențial pentru a asigura un volum sanguin corespunzător. Dacă donatorul este bine hidratat, sângele este mai ușor de extras, ceea ce face întreaga procedură mai ușoară și mai rapidă.

Hidratarea corespunzătoare poate reduce riscul de reacții adverse în timpul donării, cum ar fi amețeli, greață sau leșin. Consumul de apă ajută la menținerea tensiunii arteriale și a fluxului sanguin în parametri normali.

Refacerea rapidă: După donare, consumul de apă este important pentru a ajuta la refacerea volumului de sânge. Aportul adecvat de lichide ajută corpul să înlocuiască sângele pierdut mai rapid și să prevină posibilele efecte secundare, cum ar fi oboseala și slăbiciunea.

Alcoolul înainte de donare

Se sugerează evitarea consumului de alcool înainte de donarea de sânge din mai multe motive. Consumul de alcool înainte de donarea de sânge a fost asociat cu un risc crescut de deshidratare, ceea ce, la rândul său, crește probabilitatea de a simți leșin sau amețeală. Din acest motiv, prezența alcoolului în sânge constituie un criteriu de excludere temporară de la donare.

În plus, este posibil ca unele teste de sânge, spre exemplu transaminazele hepatice efectuate după donare să apara crescute, determinând excluderea temporară de la donarea de sânge, dacă donatorul a consumat alcool înainte.

Dacă intenționezi să donezi sânge, așteaptă cel puțin 72 de ore de la ultimul consum de alcool.

Alcoolul după donare

Se recomandă evitarea consumului de alcool în primele 24 ore de la donarea, deoarece aceasta vine cu o serie de riscuri sau efecte adverse.

Consumul de alcool după donarea de sânge poate provoca deshidratare. Deshidratarea poate duce la amețeli, leșin și urină închisă la culoare. În plus, poate afecta și coagularea sângelui, ceea ce ar putea crește riscul de sângerare, pe lângă faptul că reduce tensiunea arterială.

După ce donezi sânge, te poți simți puțin mai slăbit(ă). Dacă mai adaugi și consumul de alcoolul, ar putea fi și mai greu să faci alegeri sigure sau să reacționezi rapid în diverse situații.

Pe lângă faptul că previne anemia, așteptarea de 24 de ore permite organismului să înlocuiască volumul de plasmă sanguină. De asemenea, evitarea alcoolului permite organismului să se relaxeze și să refacă lichidele și electroliții pierduți.

Te rugăm să reţii

● Este foarte important sa fii foarte bine hidratat înainte de donare, pentru a evita leșinul și amețelile, provocate de scăderea tensiunii arteriale.

● Pentru a accelera recuperarea după donarea de sânge, este esențial să ai grijă de corpul tău, cosumând multe lichide: apă, sucuri de fructe și băuturi sportive, pentru a menține echilibrul de hidratare al corpului tău.

● Evită consumul de cofeină, de bauturi carbogazoase sau de alcool.

● Imediat înaintea momentului donării se recomandă consumul a două căni de apă.

● Este interzis consumul de alcool cu minim 72 de ore înainte de donare.

● Se recomandă evitarea consumului de alcool în primele 24 ore de la donare, pentru a nu afecta procesul de recuperare după donare.

Back To Top