Loading....

150.000 de vieti pe an

interviu de Marian Costache

V-ati pus vreodata problema, in cifre, despre cat de importanta este transfuzia de sange in Romania? Intelegem oare suficient cat de sanatos este sa donam sange? Pentru toate acestea i-am adresat cateva intrebari unuia dintre cei mai experimentati hematologi din tara, d-nei Dr. Corina Posea, de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Ce-ar trebui sa stim in clipa in care ne decidem sa donam sange?

In fiecare zi transfuzia de sange salveaza mii de vieti, peste tot in lume. In Romania, anul trecut, aproximativ 150.000 de pacienti au beneficiat de tratamentul transfuzional, utilizand aproximativ 600.000 de produse sanguine.

Este clar pentru toata lumea ca transfuzia de sange si componentele sanguine au un efect benefic si ca salveaza vieti, dar mai putini stim faptul ca donarea de sange are efecte benefice si pentru donator.

In momentul in care decidem sa donam – pentru ca putem sa donam sange din diferite motive, fie ca o ruda este in suferinta si ne-a rugat sa facem acest gest, fie ca am ajuns in mod constient la aceasta decizie, pentru ca vrem sa ajutam si sa facem bine – trebuie sa stim ca putem sa venim cu toata increderea in Centrul de Transfuzie, deoarece aici exista o echipa medicala complexa, care face ca actul donarii sa se petreaca in conditii de siguranta.

Cum se face evaluarea inaintea donarii?

Exista un chestionar, exista si un consult medical, ocazie cu care donatorul poate sa afle daca este cumva suferind de o anumita boala. Exista analize medicale care se fac cu aceasta ocazie si orice anomalie sau orice rezultat necorespunzator este comunicat donatorului, iar acesta este indrumat catre servicii de specialialitate. Deci iata ca primul avantaj al donarii este acela ca, in primul rand, aflam ca suntem sanatosi, iar daca ceva nu este in regula putem sa ne prezentam, mai repede decat altfel, la un consult de specialitate.

Cum se explica beneficiile de sanatate pe care le au cei care doneaza constant?

Sigur ca se mentioneaza in literatura medicala faptul ca donatorii de sange au o capacitate de a-si reveni dupa o boala, mult mai repede decat ceilalti. Ca sa-ntelegem mai bine acest lucru trebuie sa ne aducem aminte de fiziologia donarii de sange si fiziologia tesutului sanguin. In organism exista aproximativ 80-85 de mililitri de sange per kilogram corp. Cu alte cuvinte, un individ care are 60kg  are aproximativ 4,5 – 5 litri de sange. Donand 450 mililitri, adica a zecea parte din volumul nostru sanguin, nu poate sa aiba efecte negative, daca donatorul este sanatos. Acest volum de sange se reface in primele 24 de ore, daca ne hidratam corect, inainte si dupa donare, iar celulele se refac in urmatoarele 4 saptamani. Volumul de plasma se reface in urmatoarele doua-trei zile.

In conditiile in care o cantitate de sange este extrasa din organism se declanseaza niste mecanisme compensatorii, mai precis la nivelul maduvei hematogene, cea care da nastere celulelor sanguine. Aceasta maduva este stimulata si pune in circulatie celule mature si functionale, care sunt apte sa-si indeplineasca functia lor, la nivelul tesuturilor. Eritrocitul este cel care transporta oxigen si face oxigenarea corecta a tesuturilor. Trombocitul este cel care este implicat in hemostaza, adica in oprirea sangerarilor. Ambele sunt mult mai eficiente, in urma declansarii mecanismelor compensatorii. Deci donarea unei cantitati de 450 mililitri de sange nu are efecte negative asupra sanatatii, daca donatorul este declarat eligibil, de catre medicul care l-a consultat.

#studiu

Un alt aspect pozitiv al donarii de sange, pe care-l intalnim in literatura de specialitate, este acela ca donatorul de sange are un risc mult mai scazut, in raport cu populatia martor, de a dezvolta boli inflamatorii, accidente vasculare cerebrale, infarct de miocard si cancer. Sunt reviste prestigioase, internationale, care publica aceste studii, si as mentiona Jurnalul American de Epidemiologie, care face referire la un studiu desfasurat pe donatorii din Finlanda, care arata ca in populatia de donatori, pe care au studiat-o, infarctul miocardic a fost de opt ori mai scazut ca prezenta, decat in populatia martor, iar incidenta bolilor cardiace in general de trei ori mai redusa.

De asemenea, un studiu efectuat pe o populatie de donatori, cu varste cuprinse intre 43 si 60 de ani, a aratat faptul ca incidenta cancerului este de doua ori mai scazuta, la grupul de donatori, si de asemenea incidenta accidentelor vasculare cerebrale.

Care este explicatia acestor aspecte pe care le-ati mentionat?    

Explicatia vine din modul nostru de viata. Omul ocupat este predispus la sedentarism si la o alimentatie hipercalorica si bogata in carne. Carnea contine fier, fierul in exces, in organism, se depune la nivelul organelor, cum ar fi: ficat, inima, plamani, pancreas. Acesta creaza, in timp, disfunctii la nivelul acestor organe.

Fierul produce, de asemenea, o accelerare a oxidarii colesterolului si formarea placilor de aterom si depunerea acestora, la nivelul vaselor. Asociat cu fierul avem radicalii liberi, produsi care au o reputatie in a produce disfunctii la nivel celular, si in a favoriza bolile inflamatorii si cancerul.

De aceea, avand in vedere ca prin donarea de sange pierdem 250 de miligrame de fier, la fiecare donare, indivizii care au acest regim de viata, sedentar, care mananca multa carne, ar trebui sa se uite cu mai mult interes la donarea de sange. In aceasta categorie as include barbatii, si femeile la menopauza, poate si pe cei care consuma, chiar si moderat, alcool, pentru ca alcoolul favorizeaza absorbtia fierului la nivel intestinal si depunerea acestuia in organe.

In conditiile in care bolile cardiovasculare si cancerul reprezinta primele locuri in lista de morbiditate si mortalitate, iata ca donarea de sange poate fi luata in calcul de categoriile mentionate.

Ce trebuie sa mai stim in legatura cu donarea de sange?

Sigur ca tot studiile mentioneaza faptul ca, de fiecare data cand donam o unitate de sange, se pierd 650 de calorii. Aceste calorii sunt pierdute pentru a compensa si a favoriza refacerea organismului, dupa donare. A nu se intelege, insist, ca donarea de sange ar putea fi privita ca o componenta a regimului de slabire, sau ca ar putea sa inlocuiasca exercitiile fizice si dieta. Dar este bine de stiut ca, de fiecare data cand donam sange, pierdem 650 de calorii.

Ce facem daca donam de mai multe ori pe an? Nu cumva suntem sub risc?

Exista un risc sa pierdem depozitele noastre de fier si sa ajungem in extrema cealalta, adica sa facem anemie. Acest lucru, insa, nu se poate intampla deoarece inaintea fiecarei donari se verifica hemoglobina, iar o data pe an se face un screening cu analize tintite si specifice pentru depozitele de fier ale organismului.

Ce alte beneficii mai au donatorii?

Indivizii altruisti, dedicati actiunilor caritabile, dedicati voluntariatului, traiesc mai mult cu 4 ani, conform unui studiu publicat recent de o revista de psihologie. Iata un alt argument in favoarea donarii de sange.

In conluzie, pentru indivizii sanatosi donarea de sange are beneficii majore in raport cu riscurile, care sunt minime, iar beneficiile sunt pe termen lung. Din studiile pe care le-am mentionat reiese foarte clar ca donarea este benefica daca venim sa donam de cel putin doua ori pe an.

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange, gestionat de Asociatia HEM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguina BucurestiCentrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta si al Centrului de Transfuzie Sanguina Ploiesti.

Partenerii nostri din acest program

INHT, MACROMEXH.EssersCertSIGNIQadsGrupul Digi | RCS & RDS,Universal SolutionX2 AdventureBucharest Running ClubItsy Bitsy, Fundatia Universitara AISTEDA, Fundatia Donatorilor Benevoli de SangeAMiCUS Bucuresti, Activator HUB, RingRingNutrivitaGetica OOHPaco Media, TOI Innovative Media, Joint Media, Way MediaFairway MediaBlitz TechnologyExpodom si Motion Vision Communication.

In Bucuresti, programul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

In Constanta, programul este sustinut local de Seaview AdvertisingCity Park Mall, Magazinele Brick si Radio Constanta.

, , , , , , , ,

4 thoughts on “150.000 de vieti pe an

  1. Pingback: Aveti SANGE sa alergati cu noi? – N-AVEM SANGE!

  2. Pingback: “N-avem SANGE face oamenii mai sanatosi si mai fericiti!” – Marius Constantinescu – Radio Itsy Bitsy – N-AVEM SANGE!

  3. Pingback: Inimă sănătoasă, într-un corp sănătos, la Băneasa Race – Ediția de iarnă – N-AVEM SANGE!

  4. Pingback: Spirit de #bloodfluencer – Lidia Teth - N-AVEM SANGE?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top