Loading....

Donatori cu 34% mai multi in Decembrie,

Luna trecuta a marcat incheierea celui de-al doilea an al Programului “N-avem SANGE”, derulat pentru Institutul National de Hematologie. Asa cum era de asteptat, 2017 a fost mai bun decat 2016, anul lansarii programului, desi lucrurile vin de foarte departe si mai sunt multe de facut, pana la recuperarea unei stari de normalitate, in privinta numarului de donatori sanguini.

Cu toate acestea, surpriza a venit exact in luna Decembrie, cand s-au inregistrat in Bucuresti 4232 de donatori, fata de 3168 inregistrati in aceeasi luna a lui 2016. Aceasta inseamna o crestere cu aproximativ 34% a numarului de donatori, lucru pe care-l explicam printr-o promovare sustinuta si prin alaturarea la acest program a tot mai multe organizatii, institutii si companii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salutam pe acesta cale suportul oferit de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, prin oferirea de spatii de afisaj in mijloacele de transport in comun, in liceele si spitalele din capitala si prin organizarea unei zile de colecta sanguina la sediul Primariei Bucuresti. La aceasta actiune, organizată la sediul PMB, au răspuns 84 de angajați ai RADET, RATB și ai Poliției Locale. Dintre aceștia, 61 au fost admisi la donare.

Au impresionat in mod placut si reportajele realizate de Radio Romania, motiv pentru care le multumim binenteles si pentru spoturile radio ale campaniei, difuzate in aceasta perioada.

 

In afara de echipajele de OOH-mobil oferite de Motion Vision Communication (MVcom), cu ajutorul carora s-au derulat si sesiuni de flyering, vizualurile campaniei au fost expuse si pe panourile partenerilor de la Universal Solution. Nu in ultimul rand, tinem sa multumim in mod deosebit companiilor Macromex si Smith&Smith pentru suportul financiar, care a acoperit in parte productii si prestatii derulate in acest program si au permis astfel ca lucrurile sa mearga mai departe.

După donarea de sânge, oamenii beneficiaza de 7 tichete de masă, o zi liberă si 50% reducere la abonamentul RATB, pe o lună. In premieră, in perioada urmatoare, donatorii fideli vor primi bilete gratuite la spectacolele și la piesele de teatru, organizate de instituțiile de cultură din subordinea Primăriei Municipiului Bucuresti.

“In primul trimestru din 2018 vom continua demersurile de promovare a donarii sanguine in cadrul proiectului “N-avem SANGE!”, atat in Bucuresti cat si in cel putin un alt oras din tara. De asemenea, eforturile noastre se vor concentra si asupra dezvoltarii retelei de bloodFLUENCERI, cu ajutorul carora ne dorim transmitem in mod unitar si coerent beneficiile donarii de sange, atat pentru comunitate cat si pentru donatori.“ – Andreea Timofte, General Manager MVcom.

Cererea de sange a spitalelor ramane la cote ridicate pe tot parcursul anului. In Bucuresti sunt 60 de spitale de stat si private, din care 14 sunt de urgenta. Un adevar extrem de trist este acela ca cererea de sange e de aproximativ trei ori mai mare decat ceea ce se recolteaza. Cam asa arata, in cifre, criza sangelui din Bucuresti, pentru ca de fapt la fiecare doua secunde un pacient are nevoie de sange.

“Sigur ca atunci cand are loc o tragedie, care scoate inca o data in evidenta lipsa sangelui din spitale, lumea se mobilizeaza, iar pentru o scurta perioada numarul de donatori creste. Asta s-a vazut, dupa cum cu tristete ne aducem cu totii aminte, si la #colectiv. Dar in opinia mea nu trebuie sa ajungem sa ne sensibilizam doar atunci cand povestile dramatice umplu fluxurile de stiri. Nu e in niciun caz sanatos, apoi asa cum am mai spus-o, sangele recoltat in conditii de criza, de la donatori stresati, nehidratati, obositi fizic si psihic, nu poate fi prelucrat si deci pretuit la adevarata valoare. Oricum, din cauza lipsei sangelui din spitale, undeva, in tacere si adesea nevazuta, o familie sufera, o drama se-ntampla.” – Dr. Doina Gosa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Revenind la cifre, pot fi gasite corespondente multiple. Una ar fi ca o punga de sange, recoltata de la un donator constant, poate salva chiar trei vieti iar per total sangele donat salveaza, anual, 1 milion de romani. Credem insa ca acest articol merita incheiat cu o alta informatie, conform careia in București sunt 1.067.047 de oameni cu potential de a deveni donatori. O matematică elementară ne spune că dacă numai 10% dintre acestia ar dona sânge, s-ar aduna aproximativ 100.000 de donatori anual, adică mai mult decât dublu față de donatorii din prezent ai Centrului de Transfuzie din București. – sursa Republica.ro

“N-avem SANGE” este un program de stimulare a donarii voluntare de sange. Partenerii din acest program, pana in acest moment, sunt Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Crucea Rosie Romana, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, IQads, Universal Solution, Getica OOH, Radio Romania, Itsy Bitsy si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare. In Bucuresti, proiectul este sustinut si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti. Lista este insa in continuare deschisa,  pentru toti cei care vor sa sustina acest demers. Credem ca putem rezolva problema sangelui transfuzional doar prin solidaritate si educatie sustinuta.

Vom putea astfel sa demonstram inca o data ca romanii au curaj, au sange!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top