Loading....

Intre lipsa de sange si sansa la viata

In aceasta vara ne-am intalnit, cu ocazia uneia din activarile de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, cu echipa TVR a emisiunii “Vreau sa fiu sanatos”, condusa de Manuela Cherejy. Am trecut impreuna in revista detaliile unei donari dar si cateva dintre lucrurile care ar trebui sa ne motiveze ca sa venim mai des la donare.

“Sunt foarte putini oameni care stiu efectiv ca lipsa sangelui transfuzional in Romania este foarte grava, si ca Organizatia Mondiala a Sanatatii plaseaza Romania, de ceva vreme, in zona de avarie pe aceasta tema. Sunt foarte putini oameni care stiu situatia in care se gaseste Romania si de asemenea si mai putini oameni care inteleg avantajele pentru sanatatea donatorilor, in masura in care ajung sa fie donatori recurenti.” – Marian Costache – bloodFLUENCER, initiator al Programului “N-avem SANGE”

“Donati, pentru ca in primul rand principalul beneficiar al intentiei voastre de a dona sunteti chiar voi, prin controalele medicale, prin analizele medicale, care se fac la centrele de transfuzie si apoi prin multitudinea de beneficii pentru sanatate. Sunt dovedite riscuri scazute de cancer, de boli cardiovasculare. Se autoregleaza fierul, colesterolul, sistemul imunitar, s.a.m.d.. Sunt foarte multe categoriile de oameni care au nevoie de sange. Nevoia este absolut uriasa. Sunt peste zece diagnostice in care este nevoie permanenta de sange. Nu sunt numai accidentele, sunt pacientii cancerosi, cu leucemii, cu anemii, cu boli ale sangelui, nasterile cu probleme pentru mama si fat, arsurile. Pentru acei oameni, acest sange poate sa faca diferenta intre viata si moarte” – Cristina Enescu – bloodFLUENCER

“Recomandam donatorilor sa spuna si celorlati potentiali donatori ca doneaza.” – Andreea Timofte – bloodFLUENCER, initiator al Programului “N-avem SANGE”

“Nu putem sa donam sange atunci cand suntem bolnavi. Donatorul de sange trebuie sa fie, obligatoriu, o persoana sanatoasa. De siguranta sangelui ne ocupam noi. Iar donatorul, in momentul in care vine la donare si este declarat eligibil, sigur este sanatos, pentru ca criteriile de eligibilitate sunt foarte multe. Se restrictioneaza cam o treime din numarul donatorilor, care se prezinta la centru. Daca donatorul a reusit sa doneze inseamna ca el este perfect sanatos!” – Dr. Doina Gosa, Director al Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Tz7zMjxnkrw&feature=youtu.be]

N-avem SANGE este un program national de stimulare a donarii voluntare de sange. Partenerii din acest program sunt, pana in acest moment, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Crucea Rosie Romana, Asociatia HEM, Fundatia Universitara AISTEDA, MACROMEX, Smith&Smith, IQads, Universal Solution, Getica OOH, Radio Romania, Itsy Bitsy, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Smart Society si Motion Vision Communication, care se ocupa si de strategia de comunicare.

In Bucuresti, proiectul este sustinut din Decembrie 2017 si de Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, care pune la dispozitie spatii de afisaj in spitale, licee, teatre si mijloace de transport in comun.

, , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top